Caritas Europa: 'Migratie is geen bedreiging maar een verrijking'

Caritas Europa roept in een 160 pagina’s tellend rapport op tot een coherent integratiebeleid.
07/11/2019 - 15:34
Migranten en vluchtelingen dragen ook bij tot onze samenleving
Migranten en vluchtelingen dragen ook bij tot onze samenleving © Isabel Corthier/Caritas International

De menselijke persoon moet een centrale plaats krijgen in het migratiedebat. Migratie is geen bedreiging, maar een positief fenomeen en een verrijking. Dat heeft Davide Gnes van Caritas Europa in Brussel gezegd op de voorstelling van het nieuwe migratierapport van de organisatie.

Tijdens het debat in het Europese Parlement kreeg hij bijval van het Spaanse Europarlementslid Juan Fernando Lopez Aguilar: Migratie zet de Europese veiligheid of identiteit niet op het spel. Anderzijds is het wel essentieel om werk te maken van een echt integratiebeleid. Europa moet ervoor zorgen dat mensen die aanspraak maken op een vluchtelingenstatuut langs legale wegen naar Europa kunnen komen. Dat moet beletten dat zij slachtoffer worden van mensenhandelaars of tijdens de overtocht naar Europa sterven.

Caritas Europa heeft in zijn rapport een aantal cijfers over het fenomeen van de migratie op een rijtje gezet, aangevuld met getuigenissen over ervaringen uit de praktijk. Caritas Europa klaagt in zijn 160 pagina’s tellend rapport de groeiende vijandigheid tegen migranten aan en roept op om die te bestrijden. Politici in de EU-landen moeten maatregelen nemen om de integratie te versterken en om het potentieel van migranten beter te benutten. Migranten moeten de kans krijgen om de ontwikkeling in het land van herkomst te bevorderen.

Bron: Caritas Europa