Caritas Europa wil een Europees kinderarmoedebeleid

Caritas Europa roept de EU op tot een strategie om kinderarmoede efficiënt terug te dringen.
20/11/2019 - 15:56
Tijd voor een gecoördineerd Europees armoedebeleid
Tijd voor een gecoördineerd Europees armoedebeleid © Caritas Europa

Caritas Europa, de koepel van katholieke hulporganisaties in Europa, roept op deze Werelddag van de Rechten van het Kind op tot een Europese strategie in de strijd tegen kinderarmoede. Investeren in onze toekomst betekent ook dat wij investeren in onze kinderen, onderstreepte secretaris-generaal Maria Nyman vandaag in Brussel. Wij roepen de EU en alle EU-lidstaten op om ervoor te zorgen dat elk kind in Europa, dat door armoede of sociale uitsluiting wordt bedreigd, toegang krijgt tot gratis onderwijs, gezondheidszorg en aangepast onderdak en voldoende voedsel.

In 2016 liep 26,4 procent van alle Europese kinderen risico op armoede of sociale uitsluiting. Bijkomend kunnen nog eens 11 miljoen kinderen in Europa zich geen noodzakelijke goederen of diensten veroorloven. Eurostat

Het stemt Nyman gelukkig dat de nieuwe EU-commissaris Ursula von der Leyen wil inzetten op een kindergarantie, opdat het inkomen van de ouders geen rem zou zijn op de ontwikkeling van het potentieel en de talenten van hun kinderen. Ze hoopt dat het niet bij woorden zal blijven en daarom moet elke Europese lidstaat een eigen plan vorm geven voor het terugdringen van de kinderarmoede. Het is de taak van de EU om toezicht erop te houden dat die plannen er komen en ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Daarbij kan een gewaarborgd minimuminkomen een belangrijk hulpmiddel zijn om een leven in waardigheid mogelijk te maken. De EU moet ook erop toezien dat Europese steun vaker ten goede komt aan projecten die de levenskwaliteit van kwetsbare kinderen verbeteren.

Bron: Caritas Europa