Caritas Spes Oekraïne helpt slachtoffers overstroming

Ontheemden die het overstromingsgebied verlaten trekken voornamelijk naar het westen, richting Odessa.
08/06/2023 - 15:03
Caritas heeft de handen vol met de hulpverlening
Caritas heeft de handen vol met de hulpverlening © Caritas Spes Oekraïne

Caritas Spes Oekraïne heeft opvangcentra opgezet in Mykolaiv en Odessa om diegenen die voor de overstromingen gevlucht zijn op te vangen. Dat zegt Olena Noha, projectmanager bij de katholieke hulporganisatie.

Deze dambreuk heeft in het gebied van Cherson een catastrofe veroorzaakt. Al vlak na de dambreuk gingen wij van start met de evacuatie van de mensen rond de vernielde waterkrachtcentrale van Kakhovka. Sommige getroffenen reizen in hun eigen auto.

Velen moesten te voet vluchten met haastig ingepakte koffers en tassen.

Sinds dinsdag staan al onze telefoons roodgloeiend. Zowel lokale partners als burgers doen een beroep op onze hulp. Onze teams brengen de noden in kaart.

Er is vooral vraag naar voedsel en drinkwater, evenals hygiëneproducten en accommodatie.

De rooms-katholieke parochie in de stad Cherson deed al eerder dienst als Caritas-hulpcentrum. Maar inmiddels heeft het water uit het stuwmeer de kerk daar bereikt. Op middellange termijn concentreren wij ons ook op de noodzakelijke technische en chemische waterzuivering, omdat de levering van drinkwater erg ingewikkeld en duur is. Uit ervaring weten wij bovendien dat er ook nadat het water terug begint te zakken nog veel te doen is.


Catastrofe

Bisschop Stanislav Szyrokoradiuk van Odessa-Simferopol bestempelt de verwoesting van de Oekraïense Kakhovka-dam als een onvoorstelbare catastrofe. Dinsdagavond stonden er volgens hem al 20.000 huizen onder water, nauwelijks 2.000 mensen waren geëvacueerd. De economische en ecologische gevolgen vallen nauwelijks in te schatten, de humanitaire nood is enorm: "De komende maïs- en graanoogst in de hele regio is vernietigd en het ontbreekt aan drinkwater. Het water blijft stijgen in de dorpen onder het stuwmeer, ook in de lager gelegen zones van de provinciehoofdstad Cherson. Op sommige plaatsen staat het water drie meter hoog.” 

De bisschop is overtuigd van de Russische verantwoordelijkheid voor de ramp. De bezetters plaatsten al vorig jaar mijnen in de dam. Sinds die tijd was er angst. Rusland zet de terreur en genocide in Oekraïne gewoon voort. Dat doet ons vrezen dat zelfs de Oekraïense kerncentrales niet veilig zijn. Ik ben erg pessimistisch. Slechts ware vrede kan duurzame vrijheid garanderen en die komt er enkel als Oekraïne de agressor verslaat. Wij hopen dat de rest van de wereld dat ook na deze nieuwe ramp eindelijk zal erkennen.

Bron: Caritas Spes/Kathpress.at