Caritas verontrust door toenemende armoede in Zwitserland

Volgens Caritas Zwitserland slaagt Zwitserland er ondanks de economische situatie niet in om de armoede terug te dringen.
06/05/2023 - 11:02

Caritas Zwitserland maakt zich ernstige zorgen over het toenemende aantal armen in het land. Het Zwitserse Federale Bureau voor de Statistiek heeft deze week bekendgemaakt dat het land 745.000 armen telt. In 2021 leefden 134.000 kinderen in armoede. 

Caritas Zwitserland noemt de trend erg verontrustend. Bijna een vijfde van de Zwitsers kon een onverwachte uitgave van 2.500 frank (2.539 euro), zoals een tandartsrekening, niet betalen. Ook van de groep werkenden leven er toch nog 157.000 mensen in armoede. Bovendien slaagt het land er niet in om de armoede terug te dringen. Integendeel, het aantal armen is de laatste jaren alleen maar toegenomen. 

Volgens de katholieke hulporganisatie is dat niet alleen het gevolg van de coronopandemie en de groeiende uitgaven voor energie en levensonderhoud. Ook de zorgpremies en huur zijn flink gestegen, waardoor nog meer mensen in financiële nood kwamen. Daardoor moesten almaar meer mensen een beroep doen op Caritas, die de vraag naar voedselsteun met 40 procent zag toenemen. Dat terwijl vele mensen nog hun energierekening voor 2022 moeten ontvangen en betalen.

Caritas Zwitserland dringt bij zowel de confederatie als de kantons aan op meer inspanningen. 

Bron: Vaticannews.va