Charismatische Vernieuwing op weg naar gouden jubileum

Charismatici geven op Pinkstermaandag de officieuze aanzet tot de viering van 50 jaar Charismatische Vernieuwing.
05/12/2020 - 00:00
© KCVVlaanderen

De Katholieke Charismatische Vernieuwing Vlaanderen organiseert op Pinkstermaandag 16 mei haar jaarlijkse pinksterviering in het meetingcenter van Sunparks Mol. Daarmee wordt tegelijk de eerste aanzet gegeven tot de vieringen van de vijftigste verjaardag.

Adem van de Heilige Geest

Paus Franciscus herinnerde eerder deze maand, tijdens een ontmoeting met verantwoordelijken van de Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV), aan de woorden van kardinaal Suenens, die destijds door de paus was aangesteld als promotor en coördinator van de KCV wereldwijd: Een vergissing die moet vermeden worden is de Charismatische Vernieuwing te plaatsen in de rij van de  nieuwe bewegingen. Het is niet een specifieke beweging in de algemene sociologische betekenis van het woord. De Charismatische Vernieuwing heeft geen stichters, ze is niet homogeen (overal gelijkvormig) en is heel verscheiden. Het is een stroom van genade, een vernieuwde adem van de Heilige Geest voor alle leden van de Kerk: leken, religieuzen, priesters en bisschoppen. Het is een uitdaging voor ons allen.

Gouden Jubileum

Eerder al, in 2014, tijdens een bijeenkomst met 52.000 charismatici uit 61 landen deed paus Franciscus een sterke oproep: Ik verwacht van jullie dat jullie in de Kerk de genade van de doop in de Geest (waarvan de Handelingen van de Apostelen spreken) delen met allen. Ik verwacht van jullie een evangelisatie met het Woord van God dat verkondigt dat Jezus leeft en van alle mensen houdt. Ik verwacht dat jullie getuigenis afleggen van een geestelijke oecumene met al die broeders en zusters van andere christelijke kerken en christelijke gemeenschappen die in Jezus geloven als Heer en Verlosser. Tot slot voegde hij eraan toe: “k verwacht u allen, charismatici vanuit de hele wereld, om in 2017 op het Sint-Pietersplein het gouden jubileum van de KCV met mij te vieren.

© KCVVlaanderen

Duizendtal charismatici

Elk jaar nemen er zo’n 800 à 900 mensen deel aan deze jaarlijkse bijeenkomst. Het Pinksterprogramma van dit jaar start om 9.30 uur. Sprekers zijn Marc Meirsman, eindverantwoordelijke van KCV-Vlaanderen en Abbé Albert Franck, eindverantwoordelijke van KCV-Groot-Hertogdom Luxemburg. Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, gaat voor in de eucharistieviering.

Bron: KCV Vlaanderen