Chinese Communistische Partij herschrijft bekend Bijbelverhaal

In een Chinees leerboek heeft het verhaal van de overspelige vrouw uit Johannes 8 een bijzondere 'hertaling' gekregen.
27/08/2023 - 14:57
Het schilderij 'Jezus en de overspelige vrouw' van Tintoretto
Het schilderij 'Jezus en de overspelige vrouw' van Tintoretto © Wikimedia

Het is al langer bekend dat de Chinese overheid in Peking de geloofsgemeenschappen in het land onder zijn controle tracht te brengen en zijn greep tracht te versterken. Maar de ijver van sommige leden van de communistische partij (kp) gaat echter zo ver dat ook Bijbelverhalen worden herschreven om in overeenstemming te zijn met de partijlijn.

Zo doet de nieuwe Chinese versie van de ontmoeting van Jezus met de overspelige zondares uit Johannes 8 de wenkbrauwen fronsen. Bekend is de uitnodiging van Jezus in dit verhaal tot de diegenen die zonder zonde zijn om de eerste steen te werpen. Als Christus daarna alleen wordt gelaten met de vrouw vergeeft hij haar en draagt hij haar op om niet meer te zondigen. Christenen vertellen het verhaal al eeuwen om duidelijk te maken dat we niet geschikt zijn om onze naasten te oordelen, dat ieder van ons vergeving voor onze zonden waard is en dat wij niet bang moeten zijn om ons tegen onrecht te verzetten en kwetsbaren te beschermen.

In de versie van een handboek ‘beroepsethiek en recht’ voor de door de overheid beheerde Universiteit voor Technologie en Elektronische Wetenschappen deinst Jezus er echter niet voor terug om de vrouw zelf dood te stenigen en om te zeggen dat hij zondaar is. ‘Toen de menigte verdween, stenigde Jezus de zondaar dood en zei: Ik ben ook een zondaar. Maar als de wet alleen door mensen onberispelijk zou kunnen worden uitgevoerd, zou de wet dood zijn', aldus het leerboek.

Volgens Catholic World Report is het herschrijven van de geschiedenis en de Bijbel overigens niet zo ongebruikelijk in China. Zo werden kerken in de Chinese provincie Henan gedwongen om de weergave van de Tien Geboden te vervangen door citaten van president Xi Jinping.

Bron: Catholic World Report/Aleteia