Cholera dreigt in overstroomd Congo, waarschuwt Caritas

De overstromingen begonnen in oktober en hebben al minstens 400 mensen gedood en 686.000 mensen getroffen. Het water stijgt nog steeds, zegt Caritas.
16/01/2024 - 15:05
Mensen verplaatsen zich in kano's en zelfgemaakte bootjes in de overstroomde buitenwijken van Kinshasa (10 januari 2024)
Mensen verplaatsen zich in kano's en zelfgemaakte bootjes in de overstroomde buitenwijken van Kinshasa (10 januari 2024) © Belga Image / XINHUA

Mensen leven in het water. Het water stijgt nog steeds, elke dag stijgt het, stijgt het... We weten echt niet hoe het zal eindigen. Er is veel schade en huizen storten in. Andere huizen staan ​​onder water, zegt priester Louis Iyeli, hoofd van de katholieke hulporganisatie Caritas in de zwaarst getroffen regio van Congo.

Caritas-medewerkers in de Democratische Republiek Congo (DRC) proberen voedsel, onderdak en medische zorg te bieden aan de slachtoffers. Tegelijk waarschuwen ze voor mogelijke uitbraken van cholera dat door water wordt overgedragen. 

De Wereldgezondheidsorganisatie sluit zich bij de waarschuwing aan en zegt dat ze partnerorganisaties zal helpen om de noodhulp op te voeren en ziekte-uitbraken te beperken. 

De overstromingen zijn de ergste in meer dan vijf decennia. Het niveau van de rivier de Congo steeg met 5,94 meter, aldus de Régie des voies fluviales

Ik sta heel dicht bij de volkeren van de Democratische Republiek Congo, die de afgelopen dagen zijn getroffen door overstromingen, zei paus Franciscus op 7 januari aan het eind van het Angelusgebed. 

Bron: CruxNow (Engels)