Christenen wereldwijd bidden samen het Onzevader

Om 12 uur hebben miljoenen christenen uit de hele wereld samen het Onzevader gebeden, in verbondenheid met de zieken en de zorgverleners.
27/03/2020 - 15:23

Miljoenen christenen wereldwijd hebben vandaag, om 12 uur op de middag, het Onzevader gebeden. Daarmee gaven zij gehoor aan de oproep van paus Franciscus om eensgezind en wereldwijd samen het Onzevader te bidden als teken van verbondenheid en smeekgebed. Ook de Wereldraad van Kerken, de Protestantse Kerk in Nederland en in ons land ook het Overleg Christelijke Kerken hadden opgeroepen om in deze dagen van beproeving vanmiddag samen verenigd het Onzevader te bidden

Paus Franciscus zei vanmiddag bij aanvang van het Onzevader: Elke dag, vaak meerdere keren per dag wenden we ons tot de Vader. Maar op dit moment willen we om genade smeken voor de mensheid die zwaar is beproefd door de pandemie van het coronavirus. En we doen dat samen als christenen van alle kerken en gemeenschappen, van elke traditie, van elke leeftijd, taal en natie. Laat ons bidden voor de zieken en hun families; voor gezondheidswerkers en degenen die hen helpen; voor autoriteiten, ordehandhavers en vrijwilligers; voor de leiders van onze gemeenschappen.

U hoort de commentaar van Christian van der Heijden (KRO-NCRV) vanaf 5 min. 15'.

Paus Franciscus drukte zondag iedereen op het hart aan om in deze barre tijden verenigd en solidair te blijven. Het komt erop aan om dicht bij de meest geïsoleerde mensen te staan, maar ook bij artsen, verpleegkundigen en verantwoordelijken van de overheid die moeilijke maatregelen moeten nemen.

Geconfronteerd met de coronapandemie moeten wij reageren met de universaliteit van het gebed, van mededogen en tederheid, verduidelijkte de paus zondag. Hij vraagt om zich vrijdag 27 maart om 18 uur eveneens aan te sluiten bij het gebedsmoment voor de Sint-Pietersbasiliek in Rome, waarbij uitzonderlijk ook de 'Urbi et Orbi'-zegen wordt uitgesproken.

Bron: VIS/I.Media

Bekijk de onderstaande video en lees verder.

Samen bidden

Op initiatief van Benoit Lannoo hebben gisteren en vandaag enkele katholieke, protestantse, Syrisch-orthodoxe, anglicaanse en oosterse christenen die elkaar al langer kennen en nauw bevriend zijn, op minder dan een etmaal tijd een wat amateuristisch, maar daarom niet minder oprecht initiatief in elkaar gebokst: een YouTube-filmpje waarop twaalf vrouwen en mannen van diverse christelijke denominaties, van alle rangen en standen, leeftijden en origines, in verschillende talen gezamenlijk het Onzevader bidden.

De video is een mooi getuigenis van christelijke samenhorigheid over de grenzen van de verschillende denominaties heen. Een protestant die in het Latijn bidt, een Chaldeeuws priester die een hapering invult door snel zijn beste Italiaans boven te halen, een Bijbelkenster die zich even verspreekt omdat de kat op tafel wil springen, een kerkhistoricus die omdat er een sms-bericht binnenkomt een regel van het Onzevader in het Frans overslaat … het hoort er allemaal bij.

De voorbidders zijn in volgorde van verschijning: Benoit Lannoo (katholiek kerkhistoricus en Kerknet-medewerker) in het Nederlands en het Frans; zuster Alma Ursyte (assumptioniste van Letse origine) in het Frans en het Lets; abuna Mussa Yaramis (Chaldeeuws priester) in het Aramees, het Italiaans en het Turks; MarianKnetemann (protestantse theologe) in het Engels en het Nederlands; François Choquet (protestants studentenpastor) in het Latijn en het Frans; Keshia Kalume (orthodox en zorgkundige) in het Nederlands en het Frans; Lisbet Lenaers (katholiek pastoraal supervisor en leerkracht) in het Spaans en het Nederlands; Luna Batota (Belgisch-Iraakse Syrisch-orthodoxe) in het Arabisch en in het Vlaams; vader Mario Dorin Mihai (Roemeens-orthodox priester) in het Grieks en het Roemeens; prof  Peter De Mey (katholiek, specialist in de oecumene) in het Duits en het Engels; prof AnnemarieMayer (Duits-Vlaamse katholieke specialiste in de oecumene) in het Engels en het Duits; vader JackMcDonald (Belgisch-Brits anglicaans priester) in het Frans en het Engels.