‘Via Christina Mirabilis’: Haspengouw heeft nu eigen pelgrimsroute
Op 24 juli zal het precies 800 jaar geleden zijn dat de lekenheilige Christina Mirabilis overleed, een wonderbaarlijke vrouw uit Haspengouw die al eeuwenlang mensen inspireert. Haar sporen zijn vandaag nog zichtbaar in het cultureel en kerkelijk erfgoed in Zuid-Limburg. En ook wereldwijd duikt Christina De Wonderbaarlijke op, zowel in de academische als in de artistieke wereld.
Lees ook
Volgens haar levensverhaal, geschreven in 1232, overlijdt ze op jonge leeftijd. Tijdens haar begrafenis zien mensen haar echter oprijzen. Aanvankelijk gedraagt ze zich na haar terugkeer uit de dood zeer bizar en wordt ze haast een onhandelbare ‘waanzinnige’. Maar wanneer ze zich onderdompelt in de doopvont in de kerk van Wellen neemt haar leven opnieuw een wending en groeit ze uit tot een mystieke heilige vrouw.
Een groep van 35 vrijwilligers raakte geïnspireerd door Christina’s verhaal en startte een project dat haar door kunst en pelgrimeren bij het grote publiek brengt. Dat wordt dit weekend voorgesteld tijdens de Christina Mirabilis midzomerdriedaagse in Borgloon en Sint-Truiden. Er staan allerlei activiteiten op het programma: bezoeken, theater- en muziekvoorstellingen, lezingen over Christina en een pelgrimstocht, uiteraard.
Spirituele beleving
‘De Via Christina Mirabilis is een nieuwe pelgrimsroute in Haspengouw met vijf opeenvolgende dagtrajecten in de streek waar Christina heeft geleefd’, vertelt initiator Rob Vandueren. ‘Met een wandelgids en de wandelapp Wikiloc loop je via veldwegen en boomgaarden langs historische kerken, kapellen en kastelen. Onderweg ontdek je verschillende indrukwekkende kunstwerken. In de wandelgids staan ook diverse plekken beschreven waar je even kunt stilvallen bij de anekdotes uit het leven van Christina. Daarnaast krijg je wat cultuurhistorische toelichting te lezen, net als gedichten of gebeden, want ook de spirituele beleving vinden we belangrijk. De Via Christina Mirabilis is immers een pelgrimsroute, geen langeafstandswandeling.’
Op een van de vijf dagetappes komen pelgrims voorbij de Christina Mirabilis Kluis, onder de Sint-Odulphuskerk in Borgloon. Filmmaker Griet Teck en geluidskunstenaar Maud Seuntjens werkten er samen met de projectgroep aan een nieuwe kunstinstallatie, met onder meer 5.000 duivenveren van over de hele wereld. Het is een knipoog naar de manier waarop Christina wordt afgebeeld in de kerkelijke kunst.
Het verhaal van Christina Mirabilis doet je met andere ogen kijken naar psychische kwetsbaarheid.
‘We hopen dat bezoekers zich ook vragen stellen over datgene waarover men niet zo vlug praat: het mentaal welzijn’, zegt Griet Teck. Wie het verhaal van de volksheilige leest, krijgt al vlug het beeld van een psychisch gestoorde persoonlijkheid. Haar verhaal doet je met andere ogen kijken naar psychische kwetsbaarheid. Het gaat over kwetsbaarheid en pijn, over verbinding en helen, over innerlijke kracht, over anders zijn en isolement.
De initiatiefnemers laten dan ook de route lopen over de twee campussen van Asster, het psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Truiden. ‘Het Christinaproject moet nog verder insijpelen, al ben ik ervan overtuigd dat het gaandeweg vruchtbaar zal worden’, zegt Rob Vandueren. ‘We hopen ons project te verbinden met het reguliere verblijfsaanbod in Haspengouw en zo het pelgrimstoerisme verder uit te bouwen.’
Tekst: Tony Dupont