Dag van de Animator vraagt applaus voor animatoren

17 landelijke jeugdwerkorganisaties en meer dan 250 lokale werkingen in Vlaanderen en Brussel vragen om animatoren extra te bedanken op 29 juli.
29/07/2021 - 15:57

Op 29 juli bedankt de samenleving alle animatoren die zich inzetten om kinderen een fijne vakantie te bezorgen op een vakantiekamp of een speelpleinwerking in hun buurt. Tijdens deze 5e editie van Dag van de Animator gaat deze keer in het bijzonder de aandacht uit naar alle co-animatoren. Dat zijn jongeren met een verstandelijke beperking die op basis van eigen talenten en met de nodige ondersteuning een aantal deeltaken op zich nemen. Net zoals vele anderen, willen kinderen met een beperking ook deel uit maken van de animatorenploeg eens ze vijftien worden. Door hun beperking kunnen die jongeren niet beantwoorden aan alle competenties die van een jeugdanimator worden gevraagd. Toch kunnen ze met hun talenten een zinvol engagement opnemen, aldus de jeugddienst van Don Bosco.

Om iedereen te bedanken, bezorgden de initiatiefnemers achter Dag van de Animator (Kazou, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en jeugddienst Don Bosco) alle animatoren in Vlaanderen en Brussel een armbandje. Daarnaast werd er ook een wedstrijd georganiseerd met als hoofdprijs een springkastelendag ter waarde van 3.000 euro. Iedereen kon de voorbije weken zijn of haar naam in de digitale pot steken op www.dagvandeanimator.be tot aan de trekking. 2.426 jongeren deden dat. Speelewei in Haacht kwam als winnaar uit de bus. Zij werden vandaag verrast met een springkastelendag.

De winnaars van de Speelcheque
De winnaars van de Speelcheque © Jeugddienst Don Bosco

Op het vakantiespeelplein van Haacht zorgt een ploeg van 70 enthousiaste animatoren 6 weken lang voor toffe activiteiten en massa’s speelkansen. Speelewei is veel meer dan ‘gewoon’ kinderopvang, zegt speelpleinverantwoordelijke Sari Poels. Wij streven ernaar dat alle kinderen en animatoren de vakantie écht beleven. Plezier maken is wat telt. Speelpleinwerk is echt jeugdwerk, een organisatie voor en door jongeren. Onze animatoren zijn echte superhelden. Niet enkel vandaag! Zij werken keihard om iedereen ook écht een vakantiegevoel te geven.

De tweede prijs, een pizzabuffet voor de ganse ploeg, werd weggekaapt door Mehdi Mekray van de Speelpleinwerking Avelgem. Het brons, een waardebon van A.S. Adventure, werd gewonnen door Jana verbruggen animator bij Tumult. Lindsey Pinnock, Stafmedewerker van de Jeugddienst van Don Bosco: De Dag van de Animator is uitgegroeid tot een jaarlijkse herinnering op de laatste donderdag van juli. Het is een moment vanuit de samenleving om collectief ‘dank-je-wel’ te zeggen en appreciatie te tonen voor het enthousiasme en de inzet van animatoren. 39.000 jongeren kiezen ervoor om in hun vrije tijd animator te zijn op een vakantiekamp of een speelpleinwerking in hun buurt. 70% van hen doet dat zelfs helemaal vrijwillig of tegen een kleine vergoeding. Gewoon omdat ze het belangrijk vinden. Zonder hen is er geen zomeraanbod.

Bron: Jeugddienst Don Bosco