'Dakloze Jezus' roept Antwerpenaars op tot solidariteit

Het jubileumjaar voor 50 jaar Sant’Egidio is vandaag woensdag feestelijk ingezet met de onthulling van Timothy Schmalz' beeld 'De dakloze Jezus'.
08/02/2018 - 16:05
Een exemplaar van 'The Homeless Jesus' van Timothy Schmalz werd onthuld ter gelegenheid van 50 jaar Sint-Egidiusgemeenschap
Een exemplaar van 'The Homeless Jesus' van Timothy Schmalz werd onthuld ter gelegenheid van 50 jaar Sint-Egidiusgemeenschap © Sant'Egidio

Caroline Bastiaens, de Antwerpse schepen van cultuur en erediensten, heeft woensdagnamiddag een beeld ingehuldigd ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Sint-Egidiusgemeenschap. Het kunstwerk De dakloze Jezus staat aan de inkomsteeg van de Kammenstraat 51, waar de hoofdzetel van de Sint-Egidiusgemeenschap van de Lage Landen is gevestigd.

Het bronzen beeld, dat Jezus evoceert als een dakloze man die op een bankje ligt te slapen, is volgens de Canadese kunstenaar Timothy P. Schmalz een uitnodiging tot zorg en solidariteit voor de zwaksten in de samenleving. Die missie staat ook centraal in de werken van Sant’Egidio. Eerder werden identieke standbeelden van de kunstenaar geplaatst in het Vaticaan, Moskou, Johannesburg en Brugge.

Inhuldiging van het nieuwe beeld met de schepen van cultuur
Inhuldiging van het nieuwe beeld met de schepen van cultuur © Sant'Egidio

Sant’Egidio werd 50 jaar geleden, op 7 februari 1968, door Andrea Riccardi als student in Rome gesticht. De afgelopen halve eeuw is de gemeenschap uitgegroeid tot een wereldwijde lekenbeweging met 100.000 leden in 70 landen. Met dit kunstwerk verwijzen wij naar de diepe band tussen Jezus en de armen, vertelde Hilde Kieboom, voorzitter en bezielster van Sant’Egidio. In de Bijbel identificeert Jezus zich met mensen die honger en dorst hebben, vreemdelingen, gevangenen en naakten … Jezus kwam zelf ter wereld als een kind voor wie geen plaats was in de herberg. Dat is de realiteit van zoveel daklozen ook in onze stad. Liefde voor en solidariteit met de armen maakt deelt uit van het DNA van het christendom.

Inhuldiging van het beeld van de Dakloze Jezus
Inhuldiging van het beeld van de Dakloze Jezus © Sant'Egidio

In Rome wordt het jubileum straks in maart gevierd met een bezoek van paus Franciscus aan de  gemeenschap. Ook vanuit ons land trekt voor die viering op 11 maart een delegatie naar Rome. Er is op zaterdag 28 april een Opendeurdag bij alle Sint’Egidiusgemeenschappen die actief zijn in ons land. Op zondag 29 april is er ook nog een academische zitting in Antwerpen, gevolgd door een feestelijke dankviering in de kathedraal.

Bron: Santegidio.be