Damiaanactie blijft strijden tegen stigmatisering leprapatiënten
Volgens Damiaanactie is het duidelijk dat we de strijd tegen de stigmatisering, vooroordelen en discriminatie tegen leprapatiënten moeten blijven aangaan. Jaarlijks krijgen meer dan 200.000 personen lepra. Zes miljoen personen worden geconfronteerd met levenslange handicaps of discriminatie. Wereldwijd bestaan er nog steeds 157 wetten die leprapatiënten discrimineren. Zo mogen ze in 77 landen niet trouwen, werken of autorijden. Deze negatieve houding tegenover patiënten hindert ook de wereldwijde inspanningen tegen de overdracht van de ziekte, onderstreept Damiaanactie.
Volgens de organisatie is de ontkrachting van mythes de eerste stap naar erkenning. Dat kan door het informeren en het sensibiliseren van de bevolking in landen waar lepra heerst. Daarnaast is het cruciaal de ziekte te herkennen zodat de juiste medische hulp wordt gezocht en aangeboden kan worden. Maar vooral in Afrika en Azië bezit zowel de bevolking als heel wat medisch personeel niet over voldoende of correcte kennis over lepra en haar behandeling.
Willen we lepra wereldwijd elimineren, dan moeten we niet alleen de ziekte bestrijden maar ook het stigma. Patrick Suykerbuyk van de Damiaanactie
Patrick Suykerbuyk, projectdirecteur van Damiaanactie: Elke patiënt die onder de radar blijft, die we niet herkennen of zich verstopt uit schaamte houdt de ziekte in stand. Daarom zetten we actief in op erkenning en herkenning door de lokale bevolking en medewerkers en door het medisch personeel. En we leiden anderen op om zowel de symptomen te herkennen als de ziekte te behandelen.
Bron: Damiaanactie