Drie kloppen op de deur, veel hoge gasten en veel muziek: Notre-Dame is weer open
Vijf jaar na de verwoestende brand is de Notre-Damekathedraal in Parijs weer open. Dat gebeurde met een plechtige ceremonie op zaterdagavond 7 december. Door het stormweer was die soberder dan gepland: een feestelijke show met tal van artiesten op het plein voor de ingang van de kathedraal werd te elfder ure afgelast. De genodigden kregen de optredens van pianist Lang Lang, sopraan Pretty Yende en dj Michaël Canitrot — de avond voordien opgenomen tijdens een voorafgaand concert of een repetitie — te zien op de tv-schermen in de kathedraal.
Aartsbisschop Laurent Ulrich sprak een kort gebed uit en klopte tweemaal telkens drie keer op de deur van de Notre-Dame. Begeleid door jubelende koormuziek duwde hij de deuren daarna open. Het was het begin van een twee uur durende ceremonie, bijgewoond door 1.500 genodigden, onder wie tientallen staatshoofden. Bij hen VS-president Donald Trump, de Britse kroonprins William en voor ons land koning Filip en koningin Mathilde. Een andere opmerkelijke gast was Tesla-baas Elon Musk.
Na de opening van de deuren kreeg president Macron het woord: ‘Ik sta voor u, om de dankbaarheid van het Franse volk te uiten. Vanavond luiden de klokken van de Notre-Dame weer’, sprak hij.
Paus Franciscus was er niet, maar liet wel een boodschap voorlezen. Ook hij dankte iedereen die bijdroegen aan de wederopbouw van de kathedraal en daarmee ook aan een eeuwenoude verzamelplaats voor mensen van over de hele wereld.
De muzikale optredens binnen in de kathedraal konden uiteraard wel doorgaan zoals gepland, met onder meer de broers Renaud (viool) en Gauthier (cello) Capuçon. Herbeluister hier enkele hoogtepunten.
Tijdens de ceremonie was er ook aandacht voor de brandweerlieden, reddingswerkers en bouwvakkers die betrokken waren bij de restauratie van de kathedraal. Ze kregen een staande ovatie.
Vandaag werd de eerste ochtendmis gehouden en ook vanavond is er een eucharistieviering. De komende maanden worden er tot drie missen per dag gevierd in de kathedraal, met de bedoeling dat gelovigen van het aartsbisdom Parijs opnieuw hun kathedraal in gebruik kunnen nemen. Voorlopig moet men echter digitaal reserveren om de eucharistie te kunnen bijwonen. Ook om de kathedraal te bezoeken moet men reserveren..