Duitse bisschoppen waren nalatig in strijd tegen kindermisbruik

De Duitse krant Die Zeit verwijt onder meer Joseph Ratzinger nalatigheid in de strijd tegen seksueel misbruik in het aartsbisdom München.
05/01/2022 - 15:57
De Frauenkirche in München
De Frauenkirche in München © Wikipedia

De Duitse krant Die Zeit schrijft dat verschillende (aarts)bisschoppen en vicarissen-generaal van het bisdom Essen en het aartsbisdom München en Freising destijds niet of onvoldoende opgetreden hebben tegen het misbruik door de diocesane priester Peter H., die tussen 1973 en 1996 werd beschuldigd van 23 gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen tussen 8 en 16 jaar in het bisdom Essen. De geestelijke werd daarna overgeplaatst naar het aartsbisdom München en Freising en kon er zijn priestertaken voortzetten, op voorwaarde dat hij therapie zou volgen.  

Die Zeit beweert op basis van een buitengerechtelijk decreet van de kerkelijke rechtbank van het aartsbisdom München en Freising uit 2016 dat ook Joseph Ratzinger op de hoogte was van het misbruikverleden van de priester, maar hem toch actief liet zijn. Joseph Ratzinger was aartsbisschop van München en Freising van 1977 tot 1982. Aartsbisschop Georg Gänswein, de privésecretaris van de huidige emeritus paus Benedictus XVI, wijst die beweringen in diens naam resoluut van de hand. De beschuldiging werd eerder al in 2010 geformuleerd.  Vicaris-generaal Gerhard Gruber, die in 1980 in functie was in het aartsbisdom, nam toen alle verantwoordelijkheid op zich en verklaarde destijds dat hij zijn aartsbisschop niet over de beschuldigingen had geïnformeerd.

Die Zeit verwijt ook kardinaal Reinhard Marx, de huidige aartsbisschop van München en Freising, nalatigheid omdat hij de betrokken priester nog tot in 2010 actief liet. Pas toen werd hem verboden nog langer pastorale taken te vervullen. De kerkelijke procedure om de geestelijke, die inmiddels met emeritaat is, uit het ambt te zetten loopt nog altijd. Kardinaal Marx gaf enkele jaren gelden aan het Münchense advocatenkantoor Westpfahl-Spilker-Wastl (WSW) de opdracht om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de behandeling van gevallen van seksueel misbruik in zijn aartsbisdom in de periode van 1945 tot 2019. Het aartsbisdom München en Freising zegt dat het de resultaten van dat rapport wil afwachten alvorens te officieel reageren.  

Bron: BR/Die Zeit