Duizenden vluchtelingen teruggestuurd naar Eritrea

In vluchtelingenkampen in de Noord-Ethiopische regio Tigray wordt de Conventie van Genève van 1951 met de voeten getreden.
10/02/2021 - 11:10

Duizenden vluchtelingen, die uit Eritrea wegtrokken om er te ontkomen aan de onderdrukking van het autoritair bewind, zijn vanuit de noordelijke Ethiopische regio Tigray teruggestuurd naar hun thuisland. Volgens pater Mussie Zerai, een priester van het Eritrese aartsbisdom Asmara die bekend staat omwile van zijn inzet voor migranten en vluchtelingen, verbleven zij in de kampen Schimelba en Hitsats, waar naar schatting 20.000 vluchtelingen worden opgevangen. Daarvan werd ongeveer de helft naar Eritrea gedeporteerd. Zo'n 5.000 vluchtelingen zijn erin geslaagd te ontsnappen en bereikten het vluchtelingenkamp Mai-Aini, waar nu meer dan 20.000 vluchtelingen verblijven.

Nog volgens Mussie Zerai zijn er verschillende getuigenissen over het gebruik van geweld en zelfs moorden in vier vluchtelingenkampen in Tigray, waar er volgens hulporganisaties momenteel 96.000 vluchtelingen verblijven. Over het lot van de Eritrese vluchtelingen die teruggestuurd zijn naar hun land - en daar door de overheid als deserteurs worden beschouwd die heropgevoed moeten worden - heerst grote onduidelijkheid. Volgens sommigen worden de teruggestuurde Eritreërs daar nu in gevangenissen opgesloten, terwijl zij voor hun verblijf in Ethiopië  bescherming genoten op basis van de Conventie van Genève van 1951.

Mussie Zerai wijst op de verantwoordelijkheid van de Ethiopische federale regering, die ook de plicht heeft om vluchtelingen in kampen te verdedigen. Wij vragen dat de VN een onderzoek instelt naar het geweld, de verkrachting van vrouwen, de moord op kinderen en de deportaties.

Bron : CNS/Crux