Eerste priester in Mongolië

Vlaamse scheutisten en zusters speelden een voortrekkersrol in de heropstanding van de katholieke Kerk in Mongolië.
05/12/2020 - 00:00

De katholieke Kerk in Mongolië heeft recent een nieuwe, belangrijke stap gezet in haar ontwikkeling. Voor het eerst sinds de heroprichting van de katholieke Kerk in het land werd een 29-jarige mongool, die werd opgeleid aan een seminarie in Zuid-Korea, in de kathedraal van Ulanbator tot priester gewijd.

De heropstanding van de katholieke Kerk in Mongolië is onder meer te danken aan de inzet van de missionarissen van Steyl en de Zusters van de Jacht, waarvan een aantal uit Vlaanderen. De katholieke Kerk leidde onder het communistische bewind, tot in de jaren 1980, een ondergronds bestaan. Maar daarna vond de missiepost van Urga, die in 1921 was opgericht, onder impuls van de missionarissen van Steyl een tweede adem. Dat gebeurde op eigen verzoek van de Mongoolse overheid, die de katholieke Kerk in 1991 had uitgenodigd om missionarissen ter plaatse te sturen.

De missiepost werd begin deze eeuw omgevormd tot apostolische prefectuur, in afwachting van de oprichting van een apostolisch vicariaat (missiebisdom). Mongolië telt ca. 2,6 miljoen inwoners. De kleine katholieke gemeenschap telt naar schatting 1.300 katholieken.

Bron: Asianews/Radio Vaticana