Ethiopische leger controleert Lalibela

De rebellen die strijden voor een onafhankelijk Tigray hebben sinds het decemberoffensief van het federale leger al zware verliezen geleden.
20/12/2021 - 18:42
Rotskerk in Lalibela
Rotskerk in Lalibela © Wikipedia

Ethiopische militairen van het federale leger hebben de controle over de stad Lalibela, wereldwijd bekend voor de kerken die er in de rots zijn uitgehouwen, opnieuw in handen genomen. Afgelopen weekend werden foto’s verspreid van het bezoek van de vicepremier aan de stad. Lalibela werd in de strijd om de controle over de regio Tigray al verschillende keren ver- en heroverd door het leger en de rebellen.

De ‘kerkenstad’, die in augustus nog door de rebellen was heroverd, is niet alleen militair van cruciaal belang. Zij is ook al sinds de eerste eeuwen van het christendom het spirituele centrum van de Ethiopisch-orthodoxe kerkgemeenschap in het land. Het Ethiopische leger lanceerde in december een grootschalig offensief tegen de rebellen die strijden om de onafhankelijkheid van de noordelijke regio Tigray. Sindsdien moesten de rebellen al honderden kilometer terrein prijsgeven. 
 
Bron: Reuters