Europese kerken veroordelen discriminatie Roma

Europese kerken hebben naar aanleiding van de herdenkingsdag van de vervolging van Roma de achterstelling en marginalisering van Roma aangeklaagd.
05/08/2016 - 10:32

De gebeurtenissen ten tijde van het nationaalsocialisme vormden het hoogtepunt van een lange geschiedenis van geweld en vervolging van Roma. Maar ook vandaag nog gaan de Roma gebukt onder discriminatie en marginalisering. Dat schrijven de Conferentie van Europese Kerken (CEK) en de Commissie voor Migranten in Europa (CCME), naar aanleiding van de Herdenkingsdag van de vervolging van Roma, die jaarlijks wereldwijd op 2 augustus wordt gehouden.

Europese landen moeten er over waken dat de rechten van Roma worden erkend.

De dag herdenkt de Porajmos van de nazi's in de nacht van 2 op 3 augustus 1944 in het concentratiekamp van Auschwitz. Toen werden 3.000 Roma, zowel mannen, vrouwen als kinderen, uit de barakken gehaald en in groep vergast.

Vandaag wonen er naar schatting twaalf miljoen Roma in Europa. De afgevaardigden van de Europese Kerken vestigen er de aandacht op dat Roma ook vandaag nog slachtoffer zijn van haat of worden uitgescholden. In sommige landen komen Romakinderen op school in aparte klassen terecht.

Bron: CEK