(Ex-)moslima Lale Gül leeft drie dagen bij dominicanessen in nieuw seizoen van Kloostergasten

In augustus begint op NPO2 een nieuw seizoen van Kloostergasten van KRO-NCRV. Zes bekende Nederlanders gaan opnieuw voor drie dagen het klooster in.
18/07/2024 - 13:24
Dominicanes Nadia Kroon (links) met Lale Gül (rechts) in het programma Kloostergasten
Dominicanes Nadia Kroon (links) met Lale Gül (rechts) in het programma Kloostergasten © KRO-NCRV

Op 17 augustus om 20.50 uur op NPO2 kan je kijken naar de ervaring van de controversiële Turks-Nederlandse schrijfster Lale Gül bij drie zusters dominicanessen in Nijmegen. 

Gül brak in haar autobiografische debuut 'Ik ga leven' met haar strenge islamitische opvoeding. Een stroom aan haatreacties en doodsbedreigingen was het gevolg. Een manifest ondertekend door Nederlandse prominenten, waaronder bisschop De Korte, vroeg toen om 'veiligheid en het recht om zich uit te spreken' voor Gül. 

Dominicanes Nadia Kroon vertelde aan Katholiek Nieuwsblad hoe het was om Lale Gül drie dagen te gast te hebben. Volgens zuster Nadia hebben het boek en de reacties erop Gül zeker niet antireligieus gemaakt. 

Ze was open, vriendelijk en oprecht geïnteresseerd. Het was een mooie ontmoeting tussen iemand met een islamitische achtergrond en een christelijk klooster, wat laat zien hoe we elkaar kunnen vinden op bepaalde thema’s.

Zuster Nadia Kroon

Voor Gül betekende het verblijf ook een zoektocht. 'Ze zei dat ze afscheid heeft genomen van de nare aspecten van de religie waarmee ze is opgegroeid, maar ze gaf ook aan dat er aspecten zijn die ze mist, zoals dagelijks bidden. Ze wil ontdekken wat religie haar wel heeft gebracht zonder de veroordelende en strenge lading die ze eerder ervoer.'

Gül nam tijdens haar verblijf deel aan alle activiteiten waaronder de getijdengebeden, eucharistische aanbidding, pelgrimswandelingen en zelfs een boksles. 'Ik heb ook samen met haar een maaltijd gekookt en we hebben uitgebreid gesproken over familieachtergronden en levenskeuzes,' vertelt zuster Nadia. 

Hoe Gül haar kloosterverblijf echt ervaren heeft, zullen de zusters ook pas ontdekken tijdens de uitzending. Daarin zal Gül in vlogstijl reflecteren over haar ervaringen. 

  • Aflevering 1: 3 augustus om 20.50 uur op NPO 2 - documentairemaker Sinan Can in de Stilte 
  • Aflevering 2 : 10 augustus om 20.50 uur op NPO 2 - CDA-leider Henri Bontenbal bij de benedictijnen
  • Aflevering 3: 17 augustus om 20.50 uur op NPO2 - schrijver Lale Gül en de zusters dominicanessen  

In december volgen nog drie afleveringen met presentator en wetenschapper Anna Gimbrère, presentator Eric Corton en hoofdredacteur bij Omroep L1 Cécile Narinx

Bronnen: KN - KRO-NCRV