Femma: 'Nog een lange weg naar gelijkheid tussen man en vrouw'

Met acties over heel Vlaanderen wijst Femma op de ongelijkheid tussen man en vrouw op het vlak van onbetaalde zorg.
08/03/2023 - 15:18

Femma vraagt op de Internationale Vrouwendag (8 maart) aandacht voor de ongelijkheid tussen man en vrouw in verband met onbetaalde zorg. Cijfers liegen er niet om. Het merendeel van de onbetaalde arbeid, zoals zorg of het huishouden, komt nog altijd op de schouders van vrouwen terecht, bovenop een betaalde job. Onbetaalde arbeid is essentieel voor het draaiende houden van de maatschappij, maar wordt nog te vaak niet gezien als volwaardige arbeid, niet gewaardeerd en dus ook niet gelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen, schrijft de vrouwenbeweging. 

Femma publiceert vandaag enkele cijfers over de verschillen tussen man en vrouw, die aantonen dat wij nog steeds in een ‘mannenwereld’ leven. 

  • Vrouwen verdienen gemiddeld jaarlijks 23 procent minder dan mannen 
  • Mannen hebben 6 uur per week meer vrije tijd dan vrouwen
  • Vrouwen spenderen dubbel zoveel tijd aan kinderzorg en opvoeding per week dan mannen
  • Bij 80 procent van die gezinnen staat een vrouw aan het hoofd
  • 68 procent van de geregistreerde mantelzorgers zijn vrouwen
  • 42 procent van de vrouwen werkt deeltijds; bovendien is 22 procent van de Vlaamse gezinnen met kinderen een eenoudergezin, waardoor het nog moeilijker is om onbetaalde en betaalde arbeid te combineren
  • Het pensioen van vrouwen ligt gemiddeld 32 procent lager dan dat van mannen 
  • 28 procent van de vrouwen loopt een individueel armoederisico bij mannen is dit maar 11 procent 
  • Volgens 62 procent van de vrouwen is een fulltimejob moeilijk te combineren met een gezinsleven
  • Vrouwen lopen 30 procent meer risico op een burn-out

 

Onder meer in Turnhout werd vandaag door Femma actie gevoerd
Onder meer in Turnhout werd vandaag door Femma actie gevoerd © Femma

Gelijke porties

Femma ijvert op deze Internationale Vrouwendag met acties in heel Vlaanderen voor gelijke porties als het gaat over onbetaalde arbeid. Zo waren er vanmorgen vrouwen van Femma aanwezig in de centrale inkomhal van De Warande in Turnhout, waar ze stippen plaatsten op een bord. Cil Van Ostaeyen, groepscoach bij Femma: Ik ondersteun vrijwilligers in hun taak om vrouwen elkaar te laten ontmoeten. Vandaag zetten wij stippen om meer aandacht en erkenning te vragen voor onbetaalde zorg en de verdeling ervan. Onbetaalde zorg wordt spijtig genoeg veel meer door vrouwen opgenomen dan door mannen. Vrouwen besteden er per week 9,5 uur meer aan dan mannen. Dan weet je dat het echt tijd is om aan de bel te trekken. Met de stippen die vandaag worden gezet willen wij naar het beleid stappen om te zeggen dat de porties die vrouwen op hun bord krijgen veel groter zijn dan die mannen. Wij willen dit zichtbaar maken. Wij kiezen voor een heel laagdrempelige, visuele, actie, om erop te wijzen dat de porties evenredig moeten zijn.

Zorg

De vrouwenbeweging wijst erop dat 60 procent van onze economie uit onbetaalde zorg bestaat. Ook wanneer vrouwen in de betaalde zorg intreden, krijgen ze functies die heel laag vergoed worden. Ook daarvoor eisen wij meer erkenning. Er moet goede kinderopvang komen zodat vrouwen betaalde en onbetaalde arbeid beter kunnen combineren. Ook zorgverlof voor vrouwen blijft nodig zodat ze niet uit de betaalde arbeidsmarkt moeten stappen omdat ze onbetaalde zorg niet kunnen combineren met betaalde arbeid.

Fermma voerde ook in Leuven actie opdat de taart eerlijker verdeeld zou worden.
Fermma voerde ook in Leuven actie opdat de taart eerlijker verdeeld zou worden. © Femma