Fonds van de paus helpt 2500 mensen uit armoede

Het fonds werd opgericht voor steun aan de belangrijkste slachtoffers van de crisis in de omgeving van Rome.
08/08/2021 - 10:27
Paus Franciscus
Paus Franciscus © SIR

Deze week zijn de resultaten voorgesteld van het Fonds Jezus, dat door Franciscus werd opgericht voor mensen die bijna alles hebben verloren door de coronacrisis, om hen financiële hulp en inkomenssteun te geven. Later hebben ook de regio Lazio en het gemeentebestuur van de hoofdstad van Rome zich aangesloten bij het project. Zij hadden elke 500.000 euro in het fonds gestort. Weldoeners brachten bijkomend nog eens 201.000 euro samen.

Op die manier zijn er tijdens het voorbije jaar 2.500 mensen geholpen, vertelde aartsbisschop Gianpiero Palmieri, op de eerste verjaardag van de oprichting van het fonds. Bij de voorstelling was ook Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, aanwezig. Palmieri vertelde dat er 901 aanvragen voor steun werd ontvangen. Daarmee groeide het project uit tot een belangrijk teken van hoop en signaal tegen egoïsme.

Burgemeester Raggi sprak over een voorbeeld van veerkracht, dankzij een intuïtie van de Heilige Vader. Zij herinnerde ook aan de lange geschiedenis van solidariteit en vrijgevigheid van haar stad. Als wij willen dat niemand achterblijft, dan moeten wij ook de geringste van de geringsten bereiken. Onze stad heeft ook een microkredietfonds van 3 miljoen euro geopend, voor onmiddellijke interventies zoals de betaling van huur en energierekeningen of activiteiten van eigenaren van kleine bedrijven. Maar wij moeten contact blijven zoeken met mensen die niet de kracht hebben om hulp te zoeken.

Wij mogen liefdadigheid niet verwarren met het geven van aalmoezen. Nicola Zingaretti.

President Nicola Zingaretti van de regio Lazio riep bijkomend op om oog te hebben voor de onzichtbare slachtoffers van de crisis, en in het bijzonder mensen die getroffen zijn door eenzaamheid. Er waren 400 vrijwilligers actief in 75 centra verspreid over Rome. Mensen konden er terecht met hun vraag om hulp, maar vonden er ook een luisterend oor. Wij mogen dit potentieel niet verloren laten gaan. Wij weten hoeveel mensen gestorven zijn of op de intensive care van ziekenhuizen terecht kwamen. Maar wij weten niet hoeveel mensen het contact verloren met het sociale leven of die geen band meer hebben met het gezins- of het gemeenschapsleven. Het virus maakt doden, maar ook de eenzaamheid kan dodelijk zijn. Zingaretti blikte al vooruit naar het Jubeljaar van 2025. Rome kan geen pelgrims uit de hele wereld verwelkomen als er nog grote armoede en eenzaamheid bestaat in onze stad.

Bron: Vatican Media