Franse bisschoppen: 'Behandel migranten niet als misdadigers'

Dat zei de voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie naar aanleiding van een nieuwe controversiële immigratiewet in Frankrijk.
21/12/2023 - 12:42

De nieuwe immigratiewet wil het aantal nieuwkomers in Frankrijk beperken en maakt van illegaal verblijf een strafbaar feit. 

De staat heeft het recht, misschien wel de plicht, om migratie te organiseren en te reguleren, verklaarde Éric de Moulins-Beaufort, aartsbisschop van Reims en voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie. Maar mensen mogen, zelfs in zogenaamde 'onregelmatige' situaties, niet als delinquenten worden behandeld. 

De aartsbisschop benadrukt de noodzaak om migranten op een waardige manier te verwelkomen en te organiseren. In de discussies die we hebben gehoord, vonden we niet altijd het nodige respect voor mensen. Er heerst een gevoel van angst. 

Hij verwees ook naar de nieuwe Europese migratiewet (CEAS) waarover de lidstaten deze week een akkoord vonden. 

Het is onze taak om mensen er onvermoeibaar aan te herinneren dat een persoon in migratie een mens is die niet van al zijn rechten ontdaan moet worden, maar die integendeel moet worden gerespecteerd in zijn menselijkheid en zo goed mogelijk begeleid moet worden. Éric de Moulins-Beaufort

Ook de Duitse bisschoppenconferentie, bij monde van aartsbisschop Stephan Heße, sprak woensdag zijn bezorgdheid uit over de strengere Europese migratiewet in een gezamenlijke verklaring met de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD). Het plan om onschuldige mensen – inclusief gezinnen met kleine kinderen – te interneren in detentiekampen aan de buitengrenzen van de EU is onverantwoord.

Omgaan met vluchtelingen is een kwestie van waardigheid, ook die van onszelf. De plaats van christenen ligt aan de kant van degenen die bescherming zoeken. 

Paus Franciscus had bij zijn bezoek aan Marseille in september het redden van migranten op de Middellandse Zee ook al een plicht van de beschaving genoemd. We staan ​​op een kruispunt met aan de ene kant broederschap, aan de andere kant onverschilligheid die de Middellandse Zee met bloed besmeurt. Ofwel de cultuur van menselijkheid en broederschap, ofwel de cultuur van onverschilligheid en ieder voor zich. 

Bron: La Croix (Frans) - DBK (Duits)