Generatie Z positiever tegenover christendom dan gedacht

Nieuw onderzoek weerlegt de wijdverspreide stelling dat jongeren vandaag negatiever zouden staan tegenover georganiseerde godsdienst.
16/07/2018 - 13:26

De huidige postmillenniumgeneratie staat iets positiever tegenover het christendom dan de oudere generaties. Dat blijkt uit recent periodiek onderzoek van ComRes naar aanleiding van Faitheism, van de gerespecteerde evengalische academicus Krish Kandiah. ComRes is een toonaangevend research- en consultancybedrijf, gespecialiseerd in bedrijfsreputatie, politiek beleid en communicatie met hoofdzetel in Londen en vestigingen in onder meer Brussel.

Net iets meer dan de helft, 51 procent om precies te zijn, van de zogeheten Generatie Z, de jongeren tussen 18 en 24 jaar, zegt positieve ervaringen te hebben met christenen en het christendom. Al heeft twee derde toe zo goed als nooit naar de kerk te gaan.

Het verrassende resultaat van de ComRes survey gaat in tegen in brede kringen gedeelde aanvoelen dat almaar meer jongeren georganiseerde godsdienst verwerpen.

In 2016 bijvoorbeeld stelde de British Attitudes Survey vast dat 71 procent van de 18- tot 34-jarigen zich tot geen enkele godsdienst bekende. Het jaar daarvoor was dat nog 62 procent.

In de nieuwe survey van ComRes zegt de helft van de Generatie Z-respondenten het niet eens te zijn met de stelling dat christenen een negatieve kracht in de samenleving vormen. 12 procent van hen stemt wel met die stelling in.

Van de iets oudere groep, de 25- tot 34-jarigen, is 14 procent het met diezelfde stelling eens. En binnen alle leeftijdsgroepen beschouwt gemiddeld 10 procent christenen als een negatieve kracht in de samenleving. Gemiddeld 51 procent is het daarmee oneens.

Kerkpraktijk

Tweede derde van de 18- tot 24-jarigen zegt nooit naar de kerk te gaan. Van het andere derde gaat 20 procent naar eigen zeggen 1 of 2 keer jaar en 2 procent meer dan een keer per week.

ComRes ondervroeg voor zijn survey meer dan 4.000 personen in maart 2018.

Bron: The Tablet