Grootmeester wil Orde van Malta ingrijpend hervormen

Fra Giacomo Dalla Torre di Sanguinetto, het nieuwe hoofd van de Orde van Malta, wil een prioriteit maken van de gelijkberechtiging van man en vrouw.
16/05/2018 - 13:22
Fra Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, grootmeester van de Orde van Malta
Fra Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, grootmeester van de Orde van Malta © Orde van Malta

De nieuwe grootmeester van de soevereine Orde van Malta, Fra Giacomo Dalla Torre di Sanguinetto kondigt een ingrijpende hervorming van de orde aan. Daarbij ziet hij drie prioriteiten: de bevordering van het religieuze leven van gewijde leden van de orde, de uitbouw van een modern en transparant systeem van financieel beheer en de versterking van de rol van vrouwen binnen de orde. Dalla Torre zegt dat er tot die gelijkberechtiging van man en vrouw alvast al een eerste aanzet is gegeven door voor het eerst vrouwen in de leiding van de organisatie te benoemen.

De grootmeester vestigt nog de aandacht op de groei van de orde en haar activiteiten in de afgelopen decennia: De orde, die ook door het Volkerenrecht is erkend en dankzij die status vaak ook op nauwelijks bereikbare plaatsen hulp kan verlenen, had in 1961 diplomatieke relaties met 25 landen. Vandaag zijn er dat meer dan 100. De orde telt 13.500 leden en kan rekenen op meer dan 130.000 vrijwilligers, die onder meer bij de hulpverlening en medische verzorging actief zijn.

Ook in de toekomst blijft de hulpverlening onze belangrijkste prioriteit. Wij stellen vandaag een systematische schending van het internationale humanitaire recht vast, waarbij ook scholen, kerken en ziekenhuis niet meer gespaard blijven. Honderd jaar geleden waren soldaten de eerste slachtoffers. Vandaag zijn burgers de belangrijkste slachtoffers van conflict, en vooral dan vrouwen en kinderen.

Bron: Vatican News/Kathpress.at