Heiligdomsbedevaart van Aken tot 2023 uitgesteld

Door de aanhoudende lockdown was het volgens het bisdom Aken onmogelijk geworden om de bedevaart nog voor juni te organiseren.
07/02/2021 - 12:18

 

 

Dom van Aken
Dom van Aken © Wikipedia

Het bisdom Aken heeft bevestigd dat de bedevaart naar het heiligdom wordt uitgesteld tot in 2023. De bedevaart, die om de 7 jaar wordt gehouden, moest in principe in juni plaatsvinden. Het bisdom laat weten dat de beslissing met spijt in het hart is genomen. Maar de afgelopen weken werd almaar duidelijker dat het door de noodzakelijke hygiëne- en gezondheidsregels en het onvoorspelbare verloop van de coronapandemie niet haalbaar is om de bedevaart dit jaar te organiseren.

Volgens de overlevering kreeg keizer Karel de Grote in 799 vier relikwieën cadeau: de jurk die Maria in de nacht van de geboorte droeg, de luiers van Jezus, de lendendoek van de gekruisigde Christus en het doek waarin het hoofd van Johannes de Doper na diens onthoofding werd gewikkeld. De bedevaart naar de dom van Aken en zijn relikwieën wordt sinds 1349 om de zeven jaar gehouden. Bij de laatste editie, in 2014, namen naar schatting 120.000 pelgrims aan de heiligdomvaart deel. Het bisdom Aken zegt dat de volgende editie met een programma van kerkdiensten, culturele evenementen en de traditionele verering van relikwieën van 10 tot 18 juni 2023 zal plaatsvinden, met als thema: Ontdek mij!

Bron: Bisdom Aken/Katholisch.de