Heropbouw van Sint-Jan de Doperkerk in Anzegem

In april kan de echte heropbouw van het romaanse deel van de Anzegemse Sint-Jan de Doperkerk en de gebedsruimte van start gaan.
23/02/2021 - 13:38
Kerk van Anzegem
Kerk van Anzegem © Sint-Jan de Doper en Sint-Eligius, Anzegem

De Sint-Jan de Doperkerk in het West-Vlaamse Anzegem staat stilaan helemaal in de steigers. Het kerkgebouw werd in 1979 geklasseerd als beschermd monument, maar op 16 oktober 2014 werd de kerk door een felle brand compleet vernield. Daarna werden niet minder dan 88 plannen ingediend voor de heropbouw van het historische kerkgebouw. Het is de bedoeling om de toren, het koor en de sacristie in hun oorspronkelijke staat te restaureren.

In een eerste fase wordt ernaar gestreefd om de stabiliteit te herstellen. Daarna volgt vanaf april de reconstructie van het romaanse gedeelte van de kerk met de torenspits met eiken spanten, maar ook de zolders van het koor en de transepten. Daarna komen de heropbouw van de altaren, de nieuwe vloer en de afwerking aan bod. De kosten worden geraamd op 1.640.000 euro.

De kerkfabriek staat nog altijd achter plannen voor de uitbreiding van de functie van het schip. Er wordt gehoopt dat de kerkelijke functie van het gebouw in 2022 kan worden hervat.