Heropening van de 'Sixtijnse kapel van de middeleeuwen'

In Rome werd de kapel van Santa Maria Antigua, een prachtige verborgen schat aan het Forum Romanum, na een jarenlange restauratie heropend.
05/05/2016 - 10:58

Na dertig jaar restauratie is de fraaie Romeinse kapel van Santa Maria Antigua aan het Forum Romanum eindelijk heropend. De kapel bleef eeuwenlang een kostbare verborgen schat, omdat ze door een aardbeving in 847 bedolven en vergeten raakte. De prachtige kapel, die nog vrijwel intact was, werd in 1900 door de archeoloog Giacomo Boni herontdekt.

Giulia Brodi vertelt dat de kapel na haar herontdekking al heel snel de bijnaam van de Sixtijnse Kapel van de Middeleeuwen kreeg, vooral dankzij de goed bewaarde schilderijen die elders in Rome niet meer worden aangetroffen. Giulia Brodi: De bouw van de basiliek stamt uit de zesde eeuw. De schilderijen weerspiegelen het begin van het christelijk geloof. Zij brengen hulde aan de kerkvaders en de heiligen van de eerste zes eeuwen, in het bijzonder de Maagd Maria. De kapel laat ook nu nog een monumentale indruk na. Wij kunnen ons niet voorstellen hoe zij ooit geweest is. Dankzij lichteffecten brengen wij de antieke schilderijen nu opnieuw tot leven. Bezoekers krijgen dankzij dit gebruik van de nieuwe technologieën een goede indruk van een van de meest populaire kerken van Rome uit de Middeleeuwen.

Bron: Rome Reports