Hongaarse bisschop Beer kritisch voor ‘daklozenwet’

Bisschop Miklos Beer van Vac heeft scherpe kritiek op een aantal nieuwe en discriminerende wetten die vooral daklozen en Roma viseren.
18/07/2018 - 15:19

Met 160 ja-stemmen tegen 18 neen-stemmen heeft het Hongaarse parlement eind vorige maand een geheel van wetten goedgekeurd dat de zo al penibele situatie van daklozen nog dreigt te verergeren. Voor de stemming kon de rechtsconservatieve regeringspartij Fidesz van premier Viktor Orban rekenen op de gretige steun van de uiterst rechtse Jobbik-partij.

Voortaan is het in heel Hongarije daklozen bij wet verboden zich op openbare plaatsen op te houden of te vestigen. Wie de wet overtreedt krijgt een geldboete of gaat – in het geval van recidive – de gevangenis in.

Bisschop Miklos Beer van Vac, een van de weinige bisschoppen die het openlijk durft op te nemen voor armen, verdrukten en vervolgden in Hongarije, liet in het oppositiegezinde weekblad Vasarnapi Hirk scherpe kritiek klinken op de in zijn ogen discriminerende en onchristelijke maatregelen. Hij vroeg zich af wat Jezus vandaag zou doen. En ook paus Franciscus is voor hem een blijvende inspiratiebron met zijn pastorale accenten en aanstekelijke voorbeeld. Het daklozenprobleem kun je toch onmogelijk oplossen met verordeningen! Om te beginnen had men moeten kijken of er geen instellingen bestaan die daadwerkelijk iets doen voor de betrokkenen en die mensen in hun werk steunen, zoals onder meer geëngageerde gemeenschappen en de Kerk.

Mgr. Beer waarschuwt voor het gevaar dat daklozen ineens uit het straatbeeld verdwenen zouden zijn: Dan zouden mensen wel eens kunnen denken dat er geen probleem meer is en het dan ook niet meer nodig is iets eraan te doen. Het is integendeel hoog tijd dat we beseffen dat het hier gaat om een gemeenschappelijke opdracht. We moeten erkennen dat het leven van mensen hier echt in het geding is.

Bron: Kathpress