Hoogzwanger en herberg gevonden dankzij Huizen van Vrede

Woonst vinden is dé grote uitdaging voor erkende vluchtelingen die de opvang moeten verlaten. Vrijwilligers van Huizen van Vrede springen in de bres.
15/12/2016 - 14:05
Younes vluchtte uit Aleppo en kwam via Turkije te voet naar België. Hij vond onderdak via Huizen van Vrede en is er nu ook vrijwilliger.
Younes vluchtte uit Aleppo en kwam via Turkije te voet naar België. Hij vond onderdak via Huizen van Vrede en is er nu ook vrijwilliger. © Lieve Wouters

Wat kunnen wij doen voor vluchtelingen?

Die vraag lag in de zomer van 2015 op de lippen van veel burgers, bewogen door de plotselinge toestroom waardoor in Brussel heuse tentenkampen ontstonden.

Her en der organiseerden vrijwilligers zich om soelaas te bieden. In Brugge leidden enkele initiatieven onlangs tot een gezamenlijke actie die erop gericht is degelijke huisvesting te vinden voor erkende vluchtelingen die de opvang van Fedasil moeten verlaten. Door een gebrek aan sociale huisvesting in onze steden is dat voor mensen die moeten rondkomen met een leefloon, en bovendien ons land en onze taal nog niet kennen, een gigantische uitdaging.

Schakel tussen verhuurder en huurder

Huizen van Vrede is een vzw opgericht door vrijwilligers, haast allemaal senioren, die zich geroepen voelen om hun vrijetijd en engagement ten dienste te stellen van deze groep nieuwe Belgen. Johan Vanhollemeersch: Intussen konden we 5 verhuurders overtuigen om via onze vzw te verhuren aan vluchtelingen. De vzw staat borg voor de huur en begeleidt ook het gezin bij de integratie. Om de jaarhuur van 5 panden te waarborgen, verzamelden we ruim 48.000 euro, onder meer via het Betlehemproject van het bisdom Brugge.

Deze week kon een gezin met een hoogzwangere moeder verhuizen naar een degelijke woning. Met het oog op Kerstmis buitengewoon betekenisvol.

René Tytgat:Pas als deze mensen een woonst en domiciliëring hebben, kunnen zij met de verplichte inburgeringscursus starten en een nieuw leven opbouwen. Intussen weten we dat de meesten niets liever willen dan zo snel mogelijk bij te dragen aan deze samenleving en zich op die manier volwaardige burgers voelen.

Frank en Nadine gingen als een van de eerste huiseigenaars met vzw Huizen van Vrede in zee. Ze zijn uitermate enthousiast over de samenwerking. 

Hadden we nog een woning, ik zou meteen weer via Huizen van Vrede verhuren. Nadine

Doorslaggevend argument voor Frank en Nadine is de zekerheid dat de huur stipt betaald wordt en dat er goed voor het pand gezorgd wordt. Dat hun gevraagd werd een sociaal tarief te hanteren, deert hen niet. Nadine: Ik ben blij dat we op die manier ook iets voor deze mensen kunnen doen. We hebben zelf gewoon veel te veel.

Younes vluchtte een jaar geleden uit het Syrische Aleppo. Eerst stak hij de Turkse grens over, waarna hij net als 1 miljoen andere Syriërs door Europa stapte op zoek naar een plek om zich opnieuw te vestigen. Zijn vrouw wacht op een visum om vanuit Libanon na te reizen. Hij is Huizen van Vrede enorm dankbaar voor de steun en zet zich er nu ook zelf als vrijwilliger in.

Voor nieuwjaar zoeken nog 47 erkende vluchtelingen een woning in het Brugse. 

3 manieren om te helpen

  • Voor huiseigenaars: sociaal verhuren via Huizen van Vrede
  • Voor particulieren: Huizen van Vrede financieel steunen, zodat ze meer woningen (legaal uiteraard) kunnen onderverhuren aan vluchtelingen
  • Voor vrijwilligers: mee helpen bij het opvangen van mensen en ze te begeleiden naar integratie

Meer info via René Tytgat en Facebook, rekeningnummer BE90 7360 2915 5032.