‘Hope Happening’: mini-Wereldjongerendagen op de Heizel tijdens pausbezoek

Er is een muziekfestival en deelnemers kunnen in een magische sfeer de nacht doorbrengen op een speciaal ingerichte indoor camping. Schrijf je nu in!
07/08/2024 - 16:33
 ‘Hope Happening’ richt zich op jongeren tussen 12 en 30 jaar.
‘Hope Happening’ richt zich op jongeren tussen 12 en 30 jaar. © RV

Wat is ‘Hope Happening’?

Een evenement in de geest van de Wereldjongerendagen, gevuld met onder andere pelgrimstochten, creatieve workshops rond geloof en spiritualiteit, een heus muziekfestival én een magische overnachting in de schaduw van het Koning Boudewijnstadion. De ‘Hope Happening’ staat in het teken van - hoe kan het anders - hoop. Een boodschap die Paus Franciscus vorig najaar al aan jongeren over de hele wereld heeft gegeven: ‘Probeer zaadjes van hoop te zaaien in het leven van je vrienden en iedereen om je heen.’ 


Wanneer?

Deelnemers verzamelen op zaterdag 28 september op de Heizel in Brussel, waar daags nadien paus Franciscus een eucharistieviering opdraagt.


Voor wie?

Iédereen  - gelovig, niet-gelovig en zoekend - tussen 12 en 30 jaar is welkom op de ‘Hope Happening’. De bijeenkomst is een voorbereiding op het Jongerenjubileum in Rome, eind juli 2025, en op de Wereldjongerendagen van 2027 in Seoul. 


Wat is er te doen?

Het grootschalige evenement in de Heizelpaleizen zal uit zes onderdelen bestaan. 

  1. Zo kan je deelnemen aan ‘Walk of Hope’, waarbij je het laatste stukje naar de Heizel te voet aflegt, en waar je tijdens die wandeling spirituele ontmoetingen hebt rond drie thema’s (eenheid, klimaat en vluchtelingen). 
  2. Daarnaast is er ook ‘City of Hope’: in de Heizelpaleizen kan je deelnemen aan workshops rond geloof, hoop en andere thema’ s waar jongeren mee bezig zijn. 
  3. Met ‘Circle of Hope’ trachten enkele krachtige thought leaders jongeren dan weer te inspireren vanuit de verbinding tussen hun maatschappelijk engagement en (zoekend) gelovig zijn. 
  4. ‘Music of Hope’ is een muziekfestival met hedendaagse christelijke muziekgroepen (pop, rock, worship, hiphop, electro). De wereldbekende dj-priester Padre Guilherme sluit de feestelijkheden af met een knallende dance-set. 
  5. Met ‘Night of Hope’ krijgen deelnemers  de kans om in een magische sfeer de nacht door te brengen op een speciaal ingerichte indoor camping in de Heizelpaleizen.”  
  6. Op zaterdag is ook plaats voor verschillende gebedsmomenten  - ‘Prayers of Hope’ -,  inclusief een collectief gebedsmoment bij valavond. 

De volgende ochtend volgt dan de apotheose: de eucharistieviering met Paus Franciscus in het Koning Boudewijnstadion. 


Hoe schrijf je in?

Jongeren tussen 12 en 30 jaar uit België én daarbuiten kunnen zich vanaf nu inschrijven voor het evenement op www.hopehappening.be. Bij de inschrijving voor de ‘Hope Happening’ kunnen ze aanduiden of ze ook naar de mis willen gaan. Op deze manier moeten jongeren er zich niet apart voor inschrijven. 


Wat kost het?

De viering is gratis, wie wil deelnemen aan de ‘Hope happening’ betaalt 20 euro. Wie er een slaapplek en ontbijt bij wil, betaalt in totaal 25 euro. Voor jongeren tussen 12 en 16 jaar, en hun begeleiders, is er een aangepast programma.  


Wie organiseert het?

Het evenement wordt georganiseerd door een 40-tal katholieke jongerenverenigingen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, met de steun van de Bisschoppenconferentie van België. De ‘Hope Happening’ is er voor alle jongeren en jongerenverenigingen in België en Europa.  

Zin om je te engageren als leider, ambassadeur of vrijwilliger? Ben je leider van een groep jongeren, actief binnen de christelijke gemeenschap en wil je ambassadeur zijn of vrijwilliger, schrijf je dan in via www.hopehappening.be.

Lees meer

Paus Franciscus geeft zijn zegen na de algemene audiëntie van woensdag 7 augustus 2024

Op zondag 29/9 (10 uur) gaat paus Franciscus de eucharistieviering voor in het Koning Boudewijnstadion. Inschrijven kan vanaf donderdag 12/9 om 10 uur

Grootimam Nasaruddin Umar kust paus Franciscus op het hoofd. De paus heeft de ogen gesloten en is verrast door het gebaar.

Een dag in het teken van interreligieuze broederlijkheid eindigde met dit tedere gebaar van grootimam Nasaruddin Umar.

Marc Schotte presenteert met trots de liturgische kledij die zijn atelier Arte Grossé maakte voor paus Franciscus

Marc Schotte kijkt bijzonder uit naar de mis met de paus op 29 september. Zijn atelier ontwierp namelijk de koormantel en mijter voor de paus.

Acteur James Earl Jones in 2010

Ontdek het ontroerende verhaal hoe hij als kind zijn stem verloor en hervond en wat hij zelf als de grootste eer van zijn leven beschouwde.

Ingrid Weinberger. Haar vader overleefde zeven concentratiekampen en twee dodenmarsen.

Vorig weekend werd in Antwerpen niet alleen de bevrijding van 1944 gevierd, maar werden ook de Jodenrazzia’s van augustus en september 1942 herdacht.

Het symbool van de Werelddag Suïcidepreventie wordt ook verspreid als een pin die als teken van solidariteit kan gedragen worden

10 september is Werelddag Suïcidepreventie. Voorkomen van zelfmoord is een zaak van iedereen! Maar tegelijk geen evidente opdracht. Wat kan jij doen?