Humanitaire vluchtelingen geland in Luxemburg

COMECE-voorzitter en aartsbisschop van Luxemburg Jean-Claude Hollerich vatte het plan op na een bezoek aan vluchtelingen op het eiland Lesbos.
22/11/2019 - 13:11

Dankzij de inzet van het aartsbisdom Luxemburg en COMECE-voorzitter Jean-Claude Hollerich werden van de week twee vluchtelingengezinnen uit Koeweit en Syrië, die al geruime tijd in een vluchtelingenkamp op Lesbos verblijven, verwelkomd op de luchthaven van Luxemburg. Het is de eerste keer dat internationaal erkende vluchtelingen dankzij kerkelijke tussenkomst met een humanitair visum naar het Groothertogdom, dat 600.000 inwoners telt, kunnen reizen.

De komst van de humanitaire vluchtelingen is het resultaat van het Griekenlandbezoek van de voorzitter Hollerich van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie (COMECE), samen met pauselijk aalmoezenier kardinaal Konrad Krajewski. Bij zijn bezoek in mei aan de kampen in Lesbos vatte mgr. Jean-Claude Hollerich toen het idee op om in navolging landen als Italië, Frankrijk en België Arabisch sprekende vluchtelingenfamilies dankzij een humanitair visum veilig naar zijn land te laten reizen en hen opvang te garanderen.

De komende 10 à 12 dagen verblijven de vluchtelingen in een opvangcentrum. Het aartsbisdom heeft toegezegd dat het de gezinnen met kinderen daarna voor een periode van 2 jaar en met het oog op hun integratie zal opvangen en begeleiden.

Bron: Vaticannews.va