India: zusters Moeder Teresa mogen geen meer giften ontvangen

Van de Indiase regering mogen de missionarissen van naastenliefde, de congregatie van Moeder Teresea, geen giften uit het buitenland meer ontvangen.
03/01/2022 - 16:48
Moeder Teresa
Moeder Teresa © SIR

De hoofdzetel van de missionarissen van Naastenliefde in Calcutta heeft aan haar verschillende kloosters en instellingen in India verboden om nog langer geld uit het buitenland te ontvangen. De congregatie, destijds opgericht door de later heilig verklaarde Moeder Teresa van Calcutta, wil zo sluiting voorkomen. De aankondiging komt er nadat de Indiase overheid bekend had gemaakt dat de aanvraag van de congregatie, die zich inzet voor de armsten en daklozen, voor het ontvangen van buitenlandse giften niet opnieuw was verlengd. 

Het is onduidelijk waarom de aanvraag werd geweigerd. Mensenrechtenorganisaties wijzen wel erop dat er sinds het aantreden van de BJP, de hindoenationalistische partij van premier Nerendra Modi, in 2014 al honderden ngo’s op dezelfde manier werden aangepakt. Mee daardoor werd onder meer Amnesty International gedwongen om alle activiteiten in het land te staken. 

De congregatie van de missionarissen van Naastenliefde werd in 1950 door Moeder Teresa in Calcutta opgericht en telt vandaag meer dan 300 vestigingen, actief in 133 landen. Nadat ze in 2003 zalig werd verklaard, volgde op 4 september 2016 haar heiligverklaring. Sinds de BJP aan de macht kwam, viel de congregatie in ongenade. Zo werd geprobeerd om de zusters, die zich onder meer inzetten voor de opvang van weeskinderen, te vervolgen voor mensenhandel. Recent was er een inval van de politie in een klooster, waarbij de agenten - tevergeefs - op zoek gingen naar bewijzen voor gedwongen bekeringen. Nog opvallend is overigens ook dat in de Nederlandstalige editie van Wikipedia de kritiek op Moeder Teresa even lang als haar biografie en de uitleg over haar zalig- en heiligverklaring samen. 

Bron: NDTV/The Guardian