Inloophuis Het Vlot viert vijftiende verjaardag

Op zaterdag 8 december viert Het Vlot, een inloophuis voor dak- en thuislozen in Antwerpen, zijn vijftiende verjaardag
08/12/2018 - 13:02

Het Vlot, een inloophuis voor dak- en thuislozen, viert vandaag zaterdag 8 december dat het 15 jaar geleden is ontstaan op initiatief van Niek Everts, toen pas afgestudeerd als pastoraal werkster. Van bij aanvang was het inloophuis sterk geïnspireerd door de franciscaanse spiritualiteit met de roeping om de allerarmsten van de stad nabij te zijn. Vanuit een belangenvereniging voor druggebruikers en met de steun en ondersteuning van stadspastoraal De Loodsen kwam de vraag of de Kerk een pastoraal project voor druggebruikers wilde starten. Niek ging in samenwerking met De Loodsen en met toestemming van de emeritus bisschop Paul Van den Berghe in op deze vraag en Het Vlot werd een feit. Het werd al snel meer dan een inloop voor druggebruikers: iedereen kan er terecht.

De deur van Het Vlot staat open voor iedereen: mensen met of zonder verslaving, vluchtelingen, mensen zonder papieren, mensen in armoede, mensen die eenzaam zijn.

Het Vlot is echter niet alleen de huiskamer, Het Vlot is ook de kapel waar een kaarsje kan worden aangestoken, waar samen wordt gebeden. Voor zover mogelijk sluiten we Het Vlot elke keer met een gebed waarin Taizéliedjes klinken, en waar enkele voorbeden gebeden worden. Daarnaast organiseert Het Vlot elk jaar een driedaagse naar Averbode, een gedenkmoment voor overledenen en een iftarmaaltijd om samen met de moslimsbroeders te vieren. Bij dat alles is het streven naar gelijkwaardigheid altijd het allerbelangrijkste. Er samen voor elkaar willen zijn.

Vandaag 8 december is er ook de zaligverklaring van Charles Deckers, dat wordt gevierd in de kathedraal van Antwerpen. We vieren in grote verbondenheid. De stichting die de familie Deckers heeft opgericht ter nagedachtenis van Charles Deckers is ook een sponsor van Het Vlot! Hoe mooi de dingen soms verbonden zijn!

Samen de handen uit de mouwen steken
Samen de handen uit de mouwen steken © Saskia Van Den Kieboom

Mensen kunnen elke dinsdag- en donderdagmiddag in Het Vlot terecht voor een kop soep, koffie en een warme babbel.

Een van de bezoekers getuigt: In Het Vlot vind ik mijn familie. Mijn zus, mijn moeder, mijn broer, ik vind ze in ’t Vlot. Iedere dinsdag en iedere donderdag kan ik er even thuiskomen. Ik kan daar even wat soep eten, een koffie drinken, maar vooral kan ik even mijn hart luchten, even opwarmen, genieten van het feit dat er iemand naar me wil luisteren, genieten van het feit dat er nog mensen zijn die mijn handen even willen vasthouden, want dat mis ik soms zo: iemand die mijn handen vasthoudt. Het leven op straat is koud en hard. Mensen lopen vaak met een grote boog om me heen, ze zijn bang van me, ze hebben liever niets met me te maken. Maar in Het Vlot, daar kan ik gewoon even zijn. Daar ben ik iemand, daar geven ze om mij.

Of nog: Ik kom graag in ’t Vlot. De mensen zijn er eerlijk. Steeds als ik er kom, dan geloof ik dat de wereld toch nog goed is.

Auteur: Saskia Van Den Kieboom