IPB brengt hulde aan oud-voorzitter Aurelien Thijs

Mgr. Quintiens benadrukt de rol van de onlangs overleden Aurelien Thijs (1934-2019) in het veranderende kerkklimaat.
01/03/2019 - 15:22
Aurelien Thijs
Aurelien Thijs © familie Thijs-Dox

Mgr. Etienne Quintiens, die vanaf 1985 secretaris-generaal was van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad onder het voorzitterschap van Aurelien Thijs, brengt naar aanleiding van diens overlijden een huldebetoon. Daarin schetst hij de periode van het IPB onder de leiding van Aurelien. Volgens huidig IPB-voorzitter Christa Damen maakt deze bijdrage duidelijk hoe richtinggevend Aurelien is geweest voor de uitbouw en verdere betekenis van het IPB: Wij zijn hem uitermate dankbaar.

Aurelien Thijs ging op woensdag 20 februari van ons heen. Hij was de tweede voorzitter in de geschiedenis van het IPB. Opgegroeid en gevormd in scouting, waarin hij verbondsvoorzitter werd voor het VVKS (1969-1973) en later voor het VVKSM (1973-1975), waren waarden als verantwoordelijkheidszin, gemeenschapsopbouw, engagement en maatschappelijke inzet vanuit een christelijke overtuiging de voedingsbodem voor zijn inzet. Eerst was dat in de pastorale raad van Gent, later als voorzitter van het IPB. Aurelien Thijs wordt zaterdagmorgen 2 maart begraven in Sint-Niklaas. De uitvaartliturgie heeft om 10 uur plaats in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Sint-Niklaas.

‘Inzet vanuit het vernieuwd kerkbeeld’

Mgr. Quintiens: Op een belangrijk scharniermoment voor de Kerk in de Vlaamse samenleving heeft Aurelien zich vanuit het vernieuwd kerkbeeld van Vaticanum II ten volle ingezet voor de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van iedere gelovige in Kerk en samenleving. Als een geboren leidersfiguur wist hij een overlegcultuur binnen de Kerk gestalte te geven in het IPB; een verworvenheid later op alle niveaus in de Kerk, tot in de Bisschoppenconferentie. Vanuit een kritisch constructieve houding heeft hij er steeds voor gepleit dat alle onderwerpen binnen de Kerk, en in haar inzet voor de samenleving, bespreekbaar dienden te zijn.

Hij was een geboren diplomaat.

Loyaal aan de Kerk, alhoewel een zeker ongeduld voor het aarzelend in de praktijk brengen van de inzichten van Vaticanum II, vooral in Romeinse kringen, hem niet vreemd was.

Een belangrijk moment in zijn leven was de toespraak die hij namens de lekengelovigen mocht uitspreken in de kathedraal van Mechelen bij het bezoek van paus Joannes-Paulus II.

Aurelien Thijs heeft een bijzondere bijdrage geleverd in het veranderend kerkklimaat in een periode waarin zich een belangrijke cultuuromslag voltrok, ook in Vlaanderen.

De actieve betrokkenheid van vele lekengelovigen in de pastoraal en op het snijpunt van geloof en wereld hebben in het IPB ondersteuning en inhoud gekregen.

We zijn Aurelien dankbaar voor zijn volgehouden inzet en zijn levensgetuigenis.

Etienne Quintiens, secretaris IPB (1985-1995)