IPB pleit voor luisterende Kerk die tegen discriminatie is
Het recente responsum van de Congregatie voor de Geloofsleer over de inzegening van homokoppels is ook in de kringen van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB), het overleg- en adviesorgaan van de katholieke Kerk in Vlaanderen aangevoeld als een kaakslag voor wie zich aan de basis dagdagelijks inzet voor inclusieve kerkopbouw. De weigering roept niet alleen ernstige ethische vragen op, de starre theologie en taal getuigen bovendien van een gebrek aan betrokkenheid op de concrete pastorale realiteit van vele kerkgemeenschappen, zegt Christa Damen, voorzitter van het IPB. Alleen een ethiek die luistert naar de concrete praktijk vooraleer ze zich aan theorie waagt, leidt weg uit de impasse van het natuurwetsdenken.
De stortvloed aan positieve en negatieve reacties uit de lgbtqia+-gemeenschap maakt bovendien pijnlijk duidelijk hoezeer discriminatie en homonegativiteit niet alleen in de Kerk, maar ook in de bredere maatschappij blijven woeden.
Christenen zijn op grond van het Evangelie geroepen om zich kritisch op te stellen tegen elk mechanisme van uitsluiting, zowel binnen als buiten de Kerk. Christa Damen
Bisschop Johan Bonny
In de bemoedigende opiniebijdrage van bisschop Johan Bonny in De Standaard van woensdag 17 maart 2021) herkent het IPB zijn eigen pleidooi voor een luisterende Kerk, die moedig de kritische resultaten van een gezamenlijk synodaal overleg blijft verdedigen. Net zoals de deelnemers aan de Synodale Weg in Duitsland, onderstreept het IPB het belang van reflectie over hoe de Kerk in al haar verscheidenheid een geloofwaardig antwoord kan bieden op de uitdagingen van de huidige diverse samenleving.
Toen in 1994 een storm waaide door de Kerk na de definitieve weigering van vrouwen tot het priesterambt heeft het IPB zich onder het voorzitterschap van Agnes Pas (1987-1995) en TreesDehaene (1995-2002) geroerd in het debat. Anno 2021 moeten wij helaas vaststellen dat zowel vrouwenrechten als lgbtqia+-rechten binnen en buiten de Kerk nog lang niet verworven zijn, zoals Agnes Pas ook aangeeft in haar lezersbrief (De Standaard, 19 maart 2021), onderstreept Christa Damen.
Daarom wil het IPB zich blijven scharen achter het pleidooi voor een luisterende Kerk, die wanneer nodig ook de stem verheft om zich te kanten tegen elke vorm van machtsmisbruik en discriminatie in Kerk en samenleving.