Bij de jeugdbeweging maak je vrienden voor het leven

Meer dan 275.000 jongeren, in uniform, plaatsen vandaag hun jeugdbewegingen een dag lang in de kijker.
19/10/2018 - 15:00

Om en bij de 275.990 jongeren van Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, IJD - Jongerenpastoraal Vlaanderen, JNM, Jeugd Rode Kruis, KLJ, KSA en Scouts & Gidsen Vlaanderen plaatsen vandaag vrijdag, naar aanleiding van de Dag van de Jeugdbeweging, hun jeugdbeweging de hele dag in de kijker. Zo maken zij duidelijk dat de jeugdbeweging de ideale plaats is voor een zinvolle vrijetijdsbesteding en het smeden van vriendschappen voor het leven, aldus de initiatiefnemers. Het hele jaar door kunnen kinderen en jongeren er terecht voor leuke activiteiten waarbij spel, groei, groep en ontplooiing centraal staan. Als hoogtepunt van dat jaar wordt vaak een zomerkamp georganiseerd. De ervaring die de jongeren op doen, de herinneringen die ze maken, dragen ze hun hele leven mee.

De tienduizenden jongeren trokken vandaag enthousiast hun uniform aan om naar school te gaan en zo aan de andere jongeren in de school en in de klas duidelijk te maken hoe fijn het is om bij de jeugdbeweging te zijn. Tegelijk willen zij hen op die manier uitnodigen om ook zelf de stap naar de jeugdbeweging te zetten. Vandaag worden in heel Vlaanderen ook honderden kleine en grootschalige acties georganiseerd, gaande van een gemeenschappelijk ontbijt tot een vieruurtje, spel, pannenkoeken na school, een kidsfuif of kampvuur.

Vrienden voor het leven bij meer dan 100 KSA-groepen
Vrienden voor het leven bij meer dan 100 KSA-groepen © KSA

Onder meer in Brussel, Sint-Niklaas, Mechelen, Geraardsbergen en Wervik werden de hongerige magen van iedereen in jeugdbewegingsuniform gevuld met koffiekoeken en een heerlijk ontbijt. Ook jeugddiensten, jeugdraden en scholen zorgen voor de nodige ondersteuning om deze dag bijzonder te maken. Zo wordt er in de school Ursulinen Mechelen voor de tiende keer op rij een battle tussen de verschillende jeugdbewegingen georganiseerd. In Geraardsbergen is er op het stationsplein een heus dorp van de jeugdbeweging opgetrokken, waar de jongeren zich naar hartelust kunnen uitleven. In Sint-Niklaas is er na de schooluren een jeugdbewegingsbattle gevolgd door een optreden van Laura Tesoro.

In Vlaanderen zijn er 275.990 jongeren als lid of in leiding van de jeugdbeweging actief. Chirojeugd Vlaanderen is met 112.362 leden de grootste, gevolgd door Scouts & Gidsen Vlaanderen (81.629), KSA (36.000), KLJ (22.286) en IJD-Jongerenpastoraal Vlaanderen (9.950).