Jordaanse doopsite van Jezus uitgeroepen tot werelderfgoed

De site aan de oevers van de Jordaan, waar Jezus volgens de overlevering door Johannes werd gedoopt, is erkend als Werelderfgoed van de Mensheid.
04/02/2016 - 09:23

De Jordaanse doopsite van Bethanië aan de oevers van de Jordaan is op 2 februari door de Unesco in Parijs erkend als werelderfgoed. Dat gebeurde in aanwezigheid van een Jordaanse delegatie, onder leiding van minister Nayef H Al-Fayez. Ook vicaris Maroun Lahham van het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem was voor de gelegenheid naar Parijs gereisd. De plaats wordt jaarlijks door meer dan 200.000 pelgrims en toeristen uit de hele wereld bezocht.

Oase van rust

De vicaris bestempelt de doopsite als een oase van rust, te midden van een regio die in vuur en vlam staat. Op deze plaats wordt al tweeduizend jaar het Evangelie verkondigd en is er al eeuwen een volksverering, die door archeologisch onderzoek wordt bevestigd. Ook vier pausen hebben deze plaats bezocht. Nu volgt de internationale erkenning als landschappelijke en cultureel belangrijke plaats.

Politiek

Toch heeft de erkenning van de doopsite onvermijdelijk ook een politieke dimensie. Volgens het Nieuwe Testament liet Jezus zich door Johannes dopen in de Jordaan. Maar Israël en Jordanië zijn het oneens over de precieze plaats. Israël claimt van oudsher de authentieke doopplaats. Sinds de initifada is de Israëlische doopsite echter moeilijk toegankelijk. Daardoor geven pelgrimsgroepen de voorkeur aan de Jordaanse doopsite van Bethanië aan de Jordaan.

Bron: Fides

© franciscan.org