Justitia et Pax wil meer samenwerking en minder angst

De Europese commissies Justitia et Pax leggen de prioriteiten vast voor hun inzet voor meer internationale sociale rechtvaardigheid.
04/03/2023 - 10:42

Afgevaardigden van de verschillende nationale commissies van het Europese netwerk van Justitia et Pax (Rechtvaardigheid en Vrede) schuiven de bevordering van internationale samenwerking en nieuwe vormen van communicatie als prioriteit voor hun werking voor het werkjaar 2023 naar voor. Dat moet een tegengewicht helpen vormen tegen politieke partijen en organisaties van allerhande strekking die Europese burgers angst proberen aan te jagen of streven naar polarisatie. Er kan geen hervorming plaatsvinden zonder een authentieke dialoog, gericht op de gezamenlijke zoektocht naar de waarheid en het algemeen welzijn. Dit vereist dat de 'mediageletterdheid' bij alle generaties en groepen wordt verbeterd, maar ook dat de menselijke waardigheid altijd als fundamenteel wordt erkend en gerespecteerd.

Wat de dialoog betreft herinnert Justitia et Pax Europa eraan dat het verleden accepteren en fouten toegeven voorwaarden zijn voor een constructieve dialoog en een basis is voor vreedzaam en onbevreesd samenleven. Het is essentieel om ook gemarginaliseerden en kwetsbare mensen bij die communicatie te betrekken. Om onze angsten het hoofd te bieden en veerkrachtig te zijn, moeten we meer op de gemeenschap vertrouwen.

Met betrekking tot de drie actielijnen – sterkere internationale samenwerking, communicatie en het versterken van de gemeenschap – spreekt Justitia et Pax Europa haar bezorgdheid uit over de overheersende macht van de sterkste staten, schendingen van de mensenrechten, de aantasting van de ecologische fundamenten van het menselijke leven en het almaar vaker ondergraven van de rechtstaat. Maar ondanks meerdere crises - zoals de coronapandemie, de klimaat- en migratiecrisis, de Russische invasie in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende wereldwijde energie- en voedselcrisis - in een almaar meer gefragmenteerde wereld blijft Justitia et Pax Europa erop vertrouwen dat de mensheid de creatieve en spirituele middelen bezit om haar angsten onder ogen te zien, opnieuw te verbinden en een gedeelde juridische, politieke en economische orde herop te bouwen.

Bron: Justitia et Pax Europa