Kardinaal Fitzgerald onderscheiden door koningin Elisabeth

De witte pater en diplomaat kardinaal Fitzgerald is een van de belangrijkste actoren in de relaties van het Vaticaan met de Arabische wereld.
05/01/2022 - 16:00
Kardinaal Michael Louis Fitzgerald
Kardinaal Michael Louis Fitzgerald © VaticanNews

De Britse kardinaal Michael Louis Fitzgerald (1937) is op 31 december door de Britse koningin Elisabeth onderscheiden als officier in de Orde van het Britse Rijk. Hij krijgt die titel omwille van zijn inzet voor de interreligieuze dialoog en de bevordering van de samenwerking tussen Kerken. In een eerste reactie vertelde kardinaal Fitzgerald dat hij met deze titel des te blijer is omdat zijn inzet grotendeels buiten Groot-Brittannië heeft plaatsgevonden. De kardinaal is vandaag 84 en al enkele jaren met emeritaat. 

De Britse witte pater Fitzgerald was van 1972 tot 1978 directeur van het Pauselijke Instituut voor Arabische en Islamitische Studies in Rome. In 1987 werd hij eerst secretaris en vanaf 2002 voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog. In 2006 werd hij als apostolische nuntius naar Egypte gestuurd en werd er ook vertegenwoordiger van de Heilige Stoel bij de Arabische Liga. Die functies bleef hij vervullen tot in 2012.

Bron: CNA