Kardinaal Reinhard Marx biedt ontslag aan

Paus Franciscus heeft de Duitse kardinaal Reinhard Marx gevraagd zijn taak als aartsbisschop voort te zetten totdat er een beslissing is genomen.
04/06/2021 - 13:54

Kardinaal Reinhard Marx, de aartsbisschop van München en Freising en een van de vertrouwelingen van paus Franciscus, heeft op vrijdag 21 mei 2021 zijn ontslag aangeboden aan de paus. De brief waarin hij zijn beslissing motiveert, is vandaag, met toestemming van de paus, gepubliceerd. Vanmiddag volgt ook nog een persconferentie.

In essentie motiveert kardinaal Marx zijn terugtreden in het besef van medeverantwoordelijkheid voor de catastrofe van seksueel misbruik door kerkelijke bedienaren in de afgelopen decennia. Hij schrijft dat de rapporten en onderzoeken die het voorbije decennium over dat misbruik zijn gepubliceerd niet alleen veel persoonlijk falen en administratieve fouten hebben duidelijk gemaakt, maar ook hebben aangetoond dat er sprake is van een institutioneel of systematisch falen.

Lees verder onder de foto.

Kardinaal Reinhard Marx, voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK)
Kardinaal Reinhard Marx, voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) © Philippe Keulemans

In wezen gaat het er mij om mee verantwoordelijkheid te dragen voor de catastrofe van seksueel misbruik door kerkelijke functionarissen in de afgelopen decennia. Kardinaal Reinhard Marx

Signaal dat nieuwe start moet worden gemaakt

Kardinaal Marx, voormalig voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), schrijft nog dat recente discussies hebben aangetoond dat sommigen in de Kerk dit element van medeverantwoordelijkheid en dus ook de medeplichtigheid van de instelling niet willen erkennen en zich daarom blijven verzetten tegen elke hervorming en dialoog met betrekking tot de misbruikcrisis. Daarmee verwijst hij impliciet naar de felle weerstand tegen het proces van de Synodale Weg van de Duitse bisschoppen in overleg en samenspraak met de katholieke leken over de toekomst van de katholieke Kerk in Duitsland. Marx beklemtoont dat dit synodale pad van de katholieke Kerk in Duitsland, ondanks alle weerstand, moet worden voortgezet.

Kardinaal Marx schrijft dat hij al eerder heeft overwegen ontslag te nemen. Maar hij voegt meteen eraan toe dat het om een persoonlijke beslissing gaat. Ik wil duidelijk maken dat ik bereid ben om persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen, niet alleen voor mijn eigen fouten, maar ook voor de Kerk als instelling, die ik decennialang mee heb helpen vormgeven. Met zijn opmerkelijke initiatief wil de kardinaal aangeven dat er een nieuwe start moet worden gemaakt en de focus niet moet liggen op de bediening, maar op de missie van de verkondiging van het Evangelie.

Bron: KNA/Aartsbisdom München

Lees de brief van kardinaal Marx