Kardinaal Robert Sarah met emeritaat

De uit Guinee afkomstige kardinaal Robert Sarah zorgde het afgelopen decennium op gezette tijdstippen voor controverse in Rome.
22/02/2021 - 15:45
Kardinaal Robert Sarah
Kardinaal Robert Sarah © Vatican Media

Paus Franciscus heeft zaterdag het emeritaat aanvaard van kardinaal Robert Sarah, als prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Bediening van de Sacramenten een van de belangrijkste Afrikaanse curieleden. Voorlopig is nog geen opvolger aangesteld.

Vanuit zijn Afrikaanse achtergrond hield kardinaal Sarah op het vlak van liturgie en kerkleer vaak uitgesproken conservatieve standpunten erop na. Hij ontpopte zich in Rome tot een fel verdediger van het verplichte priestercelibaat en hij verzette zich nadrukkelijk tegen wat hijzelf omschreef als pogingen om de katholieke Kerk aan de waarden van de huidige westerse samenleving te onderwerpen. De Kerk is niet gemaakt om te luisteren, ze is gemaakt om te onderwijzen: ze is Mater et Magistra, moeder en opvoedster, is een van zijn bekendste uitspraken. ​Tegelijk was hij in Rome en bij de paus vaak woordvoerder van de Afrikaanse katholieken. Zijn relatie met paus Franciscus was vriendschappelijk, maar door zijn uitgesproken visie soms ook gespannen.

De 75-jarige Robert Sarah werd geboren in Guinee, waar hij zich als aartsbisschop van de hoofdstad Conakry ontpopte tot een fel tegenstander van de marxistische dictatuur van Sékou Touré. In 1979, hij was nauwelijks 34, werd hij benoemd tot aartsbisschop van Conakry. Hij was daarmee op dat moment de jongste bisschop ter wereld. In 2001 werd hij door paus Joannes Paulus II naar Rome gehaald als nummer twee van de Congregatie voor de Evangelisatie van Volkeren. In 2010 kwam hij helemaal op het voorplan als voorzitter van de Pauselijke Raad Cor Unum, de pauselijke organisatie voor evangelisatie, liefdadigheid en ontwikkelingssamenwerking. In datzelfde jaar werd hij door paus Benedictus XVI tot kardinaal gecreëerd. Paus Franciscus benoemde hem In 2014 tot prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Bediening van de Sacramenten.

Bron: La Croix