Kardinaal Schönborn: kruis op bergtop is uitnodiging tot deemoed

Kardinaal Christoph Schönborn dient de bergbeklimmer Reinhold Messner, die had gezegd dat kruisen niet op bergtoppen thuishoren, van antwoord.
11/09/2016 - 12:42
Kufstein © meinbezirk.at

Kardinaal Christoph Schönborn, de aartsbisschop van Wenen, dient de wereldbekende alpinist Reinhold Messner van antwoord. Die had recent gereageerd op de vernieling van drie kruisen op bergtoppen in Beieren, vlakbij de grens met Tirol. De drie kruisen waren met een bijl vernield. Messner reageerde toen dat de kruisen, die er sinds mensenheugenis staan, niet op een bergtop thuishoren.

Ecologische boodschap en aansporing tot bescheidenheid

Kardinaal Schönborn stelt op zijn beurt enkele vragen aan Messner: Hebben wij soms de bergen gecreëerd? Zijn wij daarvan de eigenaar en zijn wij de eigenaar van de wereld? Schept het geen genoegen om de Schepper te kunnen bedanken op een bergtop? Is het zo moeilijk om te begrijpen dat onze voorouders op deze plaats kruisen hebben geplaatst of zijn wij zoveel intelligenter dan hen?  De kruisen zijn een aansporing tot nederigheid. Zij herinneren de mens eraan dat hij niet de heerser en eigenaar is van de wereld.

Levende legende

De Duitstalige Italiaanse alpinist Reinhold Messner uit Zuid-Tirol (Italië) beklom als eerste in de Himalaya alle veertien bergen hoger dan 8.000 meter. Met Peter Habeler was hij de eerste die zonder zuurstof de top van Mount Everest heeft bereikt. Hij was ook de eerste die de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika, langs de gevaarlijke en klimtechnisch lastigste route beklom.

Bron: Kathpress.at