Katholiek Onderwijs: buitengewoon onderwijs blijft groeien
Volgens de voorlopige inschrijvingscijfers van het schooljaar 2020-2021 vanKatholiek Onderwijs Vlaanderenblijft het aantal leerlingen dat aan een katholieke school les volgt, gestaag toenemen volgens de demografische trends. Dit schooljaar starten 747.852 leerlingen in een katholieke kleuter-, lagere of secundaire school. Dat is 709 leerlingen meer dan vorig schooljaar. De stabiele stijging van het aantal leerlingen in het katholiek onderwijs is een schouderklopje voor iedereen die dat katholiek onderwijs mee vormgeeft, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
Opmerkelijker is dat de groei van het buitengewoon onderwijs zich doorzet: voor het derde jaar op rij neemt het aantal leerlingen toe. Alle niveaus in het buitengewone onderwijs ontvangen dit schooljaar meer leerlingen dan voordien. De stijgingen zijn het sterkst bij type 2 (matige of ernstige mentale handicap), type 9 (autismespectrumstoornis) en type basisaanbod (licht mentale handicap of ernstige leerstoornissen). In het schooljaar 2017-18 waren er 26.429 leerlingen in het katholiek buitengewoon onderwijs. Dit schooljaar starten er 28.555 leerlingen. Kinderen met onderwijs- en zorgnoden hebben recht op de juiste begeleiding, zowel in het gewone als buitengewone onderwijs, zegt Lieven Boeve. Deze trends geven aan dat we nog steeds niet voldoende erin slagen om hen dit te bieden. Het begeleidingsdecreet ter vervanging van het m-decreet moet nog een concrete invulling krijgen. De regering zal voldoende middelen moeten voorzien om scholen en leraren hiervoor te ondersteunen.
Een ander prangend probleem is het tekort aan plaatsen voor leerlingen. Vooral in de steden krijgen scholen het moeilijk een plaats te vinden voor alle geïnteresseerde jongeren. Deze cijfers, en het besef dat de aangroei van leerlingen zich de komende jaren doorzet, tonen de nood aan investeringen in goede schoolgebouwen voor onze leerlingen, zegt Lieven Boeve. Katholiek Onderwijs Vlaanderen neemt hierin haar verantwoordelijkheid. We rekenen daarbij wel op de overheid om voldoende middelen te voorzien voor de subsidiëring van scholenbouwinvesteringen, zowel voor het bestaande patrimonium als voor de noodzakelijke capaciteitsuitbreiding.
Lees meer en bekijk alle cijfers.
Bron: Katholiek Onderwijs Vlaanderen