Kerst met paus Franciscus

Paus Franciscus gaat al in de vooravond voor in de vigilie van Kerstmis in de Sint-Pietersbasiliek.
24/12/2020 - 11:51
Kerstmis op het Sint-Pietersplein in Rome
Kerstmis op het Sint-Pietersplein in Rome © Vatican Media

Morgen, vrijdag 25 december, op Kerstmis om 12.00 uur zal paus Franciscus traditiegetrouw eerst zijn kerstboodschap voorlezen en dan het Urbi et orbi (Voor de stad en de wereld) uitspreken. Dat doet hij niet zoals gebruikelijk vanaf de centrale loggia van de façade van de Sint-Pietersbasiliek om daarmee te voorkomen dat een menigte zich op het Sint-Pietersplein verzamelt. Hij zal dat doen vanuit een van de ramen van de Aula delle Benedizioni (de zaal der Zegeningen), de grote zaal boven het voorportaal van de Sint-Pieter. 

Op 24 december viert de paus al om 19.30 uur de traditionele vigilie van Kersmis in de Sint-Pietersbasiliek. De liturgie is met twee uur vervroegd met het oog op de avondklok die ook in Italië van kracht is.

De videoregistratie van zowel de vigilie als van het 'Urbi et orbi' wordt rechtstreeks uitgezonden door de Vaticaanse media en door Eurovisie. Ook de VRT zendt de pauselijke zegen rechtstreeks uit. Bekijk het volledige aanbod kerstvieringen via radio, tv of internet op Kerknet.

Op het feest van Sint-Stefanus (2de Kerst, 26 december), op het feest van de Heilige Familie (27 december), op het hoogfeest van Maria Moeder Gods (vrijdag 1 januari), op het hoogfeest van de Openbaring van de Heer (Epifanie, 3 januari) ) houdt de paus vanaf het middaguur een angelustoespraak. Dat doet hij niet zoals gebruikelijk vanuit het venster van het pauselijk appartement, maar vanuit de bibliotheek van het apostolische paleis. De Vaticaanse media zullen de videoregistratie van deze toespraken rechtstreeks uitzenden. 

Beron: kro-ncrv.nl/katholiek