Laat kerstcadeau van De Bjetels voor Tongers Gilliskelderke

De Tongerse folkgroep De Bjetels en het comité van de Zevenjaarlijkse Kroningsfeesten overhandigen samen 10.500 euro aan het Sint-Gilliskelderke.
12/01/2018 - 12:26
Deken Rik Palmans en Lea en Philo van het Sint-Gilliskelderke nemen de cheque van De Bjetels in ontvangst
Deken Rik Palmans en Lea en Philo van het Sint-Gilliskelderke nemen de cheque van De Bjetels in ontvangst © Tony Dupont (Kerk &Leven Hasselt)

In december 2015 startte een groep vrijwilligers in Tongeren een nieuw initiatief: het Sint-Gilliskelderke. Met hun werking willen ze, ter aanvulling van andere initiatieven in de stad zoals het OCMW, Poverello en Sint-Vincentius, een antwoord bieden op de groeiende en vaak verdoken armoede in de stad. Daarom organiseren ze wekelijks een voedselbedeling aan wie er tijdelijk of structureel nood aan heeft. Dat voedsel krijgen ze van bedrijven uit de ruime regio. Voor hun huisvesting konden ze terecht bij de kerkfabriek van de Sint-Gillisparochie. De kelder onder de kerk werd alleen gebruikt als opslagruimte en kon dankzij schenking van heel wat materialen en met veel helpende handen omgetoverd worden in efficiënte voorraad- en werkruimten en een gezellige ontvangstruimte voor de voedselbedeling.

Voedselpakketten

Elke dinsdag is het er een drukke bedrijvigheid. ’s Morgens komen de vrijwilligers samen om de voedselbedeling voor te bereiden. De voorraden worden gecheckt op houdbaarheidsdatum en de voedselpakketten worden klaargemaakt zodat de klanten ’s middags snel en efficiënt kunnen geholpen worden. Klanten inderdaad, want wie een beroep doet op de bedeling, betaalt een kleine bijdrage. Wekelijks worden zo een 140-tal hulpbehoevenden ondersteund op een warme, menselijke manier.

De Bjetels

De Tongerse dialect-folkgroep De Bjetels (geen covergroep van de Beatles, maar echte, authentieke Tongerse volksmuziek) waren meteen onder de indruk van dit mooie initiatief. Al meer dan 20 jaar ondersteunen Roger Swerts en Hugo en Jan Jaspers met hun jaarlijkse shows verschillende goede doelen uit de Tongerse regio. In totaal sponsorden zij zo al voor ca. 50.000 euro. Vorig jaar kon het Sint-Gilliskelderke al op hun steun rekenen, maar omdat de nood nog altijd groot blijft, beslisten zij om de opbrengst van hun 3 Kerstshows van dit jaar integraal opnieuw aan het Sint-Gilliskelderke te schenken. Zo konden zij afgelopen woensdag de vrijwilligers verrassen met een cheque van 8.000 euro. Het comité van de Zevenjaarlijkse Kroningsfeesten, vertegenwoordigd door deken Rik Palmans, deed er nog een schepje bovenop en verhoogde dit bedrag met 2.500 euro.

Het geld zal besteed worden aan aanpassingswerken om het comfort van de werkers en de klanten te verhogen: de inrichting van een extra kelderruimte, verbetering van de toegang enz.

Lees meer over De Bjetels.