Laus Polyphoniae: polyfone weefsels rond eenvoudige volksliedjes

Morgen gaat in Antwerpen het jaarlijkse festival voor de oude muziek Laus Polyphoniae van start. Zoals altijd met ook prachtige religieuze muziek.
22/08/2024 - 13:07

De nieuwe editie van Laus Polyphoniae legt de relatie bloot tussen eenstemmige muziek en polyfonie. Al sinds de twaalfde eeuw hebben zangers en componisten zich door eenstemmige melodieën laten inspireren voor meerstemmige partituren. Een hoogtepunt wordt ongetwijfeld de raadselachtige Missa Scaramella van Gentenaar Jacob Obrecht (gestorven in 1505), een polyfone mis gesmeed rond een Italiaans volksliedje. Helaas bleven slechts twee stemboekjes van dit werk bewaard: de helft van de originele set. Op basis van het overgeleverde materiaal en de toen geldende compositieregels maakte muziekwetenschapper en renaissancespecialist Fabrice Fitch een reconstructie. Het resultaat: een ronduit verbazende compositie die The Binchois Consort op zaterdagavond 31 augustus om 22u15 uitvoert in de Sint-Pauluskerk – voor het eerst in ons land –, samen met soortgelijke composities van onder meer Alexander Agricola, Loyset Compère of Josquin des Prez.

De Profeti della Quinta met sopraan Perrine Devillers.
De Profeti della Quinta met sopraan Perrine Devillers. © rr

Zaterdag 24 augustus om 20u horen we in dezelfde Sint-Pauluskerk de Cappella Pratensis van Stratton Bull, vaste waarden van Laus Polyphoniae. Zij brengen dit jaar polyfone motetten uit de Choralis Constantinus van Heinrich Isaac, een Vlaming die in de late vijftiende eeuw aan de Hofkirche van Inssbruck verbonden was. In elk motet weeft Isaac op vernuftige wijze een gregoriaanse melodie in de polyfonie. Ook Cappella Pratensis zet zich aan het puzzelen. Gezongen polyfonie en op gregoriaanse melodieën geïmproviseerd orgelspel worden vervlochten tot een wonderlijke dialoog tussen heden en verleden. Aan het klavier: de Nederlandse organist Wim Diepenhorst, die toets per toets onder de huid kruipt van Isaacs kompaan, de legendarische Paul Hofhaimer. 

’s Anderendaags, zondag 25 augustus, kan je om 14u30 in De Studio terecht voor Die große Stille, de documentaire uit 2005 van Philip Gröning over La Grande Chartreuse, waarin alleen gregoriaans de stilte doorbreekt.

(Bekijk hieronder de trailer)

Midden 16de eeuw woedde in het Vaticaan een verhitte discussie over polyfonie in de religieuze praktijk. Het complexe lijnenspel van de simultane zangstemmen zou de tekstverstaanbaarheid belemmeren, aldus sceptici: reden genoeg om de liturgie te vrijwaren van meerstemmige muziek. Hun meest notoire opponent – zo wil het de legende – was paus Marcellus II. Het meest opmerkelijke statement van zijn pontificaat, dat slechts 22 dagen duurde, was dat polyfonie wel helder en communicatief kon zijn. Giovanni Pierluigi da Palestrina moest met een nieuwe mis het pauselijke gelijk bewijzen. De Missa Papae Marcelli, het paradepaartje van de Tridentijnse polyfonie, leverde da Palestrina het epitheton ‘redder van de polyfonie’ op. Op woensdag 28 augustus om 20u doen de fluwelen stemmen van Vox Luminis dit kroonjuweel weer schitteren als vanouds, andermaal in de Sint-Pauluskerk. (Helaas is dit concert al uitverkocht.)


Jeremia’s klaagliederen

Ten slotte nog twee tips. Primo: eenvoudige polyfonie, zoals die sinds de middeleeuwen ontstond binnen vrouwelijke kloostergemeenschappen, op basis van vijftiende-eeuwse manuscripten uit de Lage Landen, gebracht op donderdagmiddag 29 augustus om 13u in Amuz. 

En secundo: de Lamentationes Hieremiae prophetae van de Romeinse aristocraat Emilio de Cavalieri (1550-1602) op vrijdag 30 augustus in de Sint-Carolus Borromeuskerk. In deze klaagliederen van de profeet Jeremia op de verwoesting van Jeruzalem – misschien wel de meest originele bijdrage tot het religieuze repertoire van de laatrenaissance – opent de Cavalieri nieuwe dimensies van expressiviteit door polyfone tradities te koppelen aan dramatische monodie en chromatische tekstkleuring. Met Profeti della Quinta, inclusief de Franse sopraan Perrine Devillers, krijgt deze ontroerende muziek gedroomde ambassadeurs.

 • Bekijk het volledige programma van Laus Polyphoniae.

Tekst: Benoit Lannoo 

Meer nieuws

Paus Franciscus tijdens zijn toespraak bij het Angelusgebed op de eerste zondag van de Advent, 01-12-2024

Dat zei hij reflecterend op de Evangelielezing van de eerste zondag van de Advent. Hij vroeg om vrede en gebed voor Libanon, Syrië, Gaza en Oekraïne.

Borgo Laudato si’

In de tuinen van Castel Gandolfo bracht paus Franciscus de principes in de praktijk van integrale ecologie uit zijn encycliek Laudato si'.

Rebecca Alsberge.

Op sociale media ontstond ophef over initiatief om in eucharistisch gebed voortaan ook te bidden voor bisschoppelijk gedelegeerde Rebecca Alsberge.

landkaart met speldjes op landen in Latijns-Amerika

De bisschoppen van Midden-Amerika (Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador en Guatemala) roepen 8 december uit tot dag van gebed voor Nicaragua.

George Sabe, een broeder marist, getuigt dat de situatie erger is dan tijdens de eerste jaren van de burgeroorlog, toen Aleppo voortdurend bestookt werd.

De multiculturele stad Aleppo in het noorden van Syrië ligt weer onder vuur. En andermaal dreigen de christenen er het grootste slachtoffers te worden

Europese voedselhulp voor Gaza via de Organisatie van de Verenigde Naties voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten, UNRWA

Dat vraagt Vatican News op 29 november, al 50 jaar lang de internationale dag van solidariteit voor het Palestijnse volk ingesteld door de VN in 1977.