'Left Behind'-auteur Tim LaHaye overleden

Tim LaHaye, een populaire evangelische leider en bestsellerauteur, overleed maandagochtend op 90-jarige leeftijd aan een beroerte.
26/07/2016 - 13:50
© Tim LaHaye Ministries

Tim LaHaye werd op 27 april 1926 geboren in Detroit (Michigan). Hij behaalde een doctoraat in de literatuurstudie en zou bekend worden als tv-predikant en co-auteur van de Left Behind-serie (De Laatste Bazuin), over het einde der tijden en geïnspireerd door de Apocalyps in de Bijbel.

Laheye schreef de boeken samen met de voormalige sportjournalist Jerry B. Jenkins. Tussen 1995 en 2007 verschenen zestien delen, die in 2014 werden verfilmd met Nicolas Cage en Chad Micheal Murray in de hoofdrol. Wereldwijd werden meer dan 80 miljoen exemplaren verkocht. Zeven delen stonden wekenlang op de eerste plaats van de bestsellerlijsten van New York Times, USA Today en Publishers Weekly. Volgens de krant The New York Times behoren zij tot de best verkochte boeken ooit. De boeken kregen echter ook kritiek omdat ze te kinderachtig zouden zijn en vele antikatholieke en anti-joodse passages bevatten.

LaHaye schreef ook zestig non-fictie boeken over het huwelijk, gezinsleven en homoseksualiteit, die in 32 talen werden vertaald.

Daarvan werden bijkomend nog eens 14 miljoen exemplaren verkocht. Met de opbrengst van de bestsellerverkoop financierde hij twee erkende christelijke middelbare scholen, een schoolsysteem van 10 christelijke scholen en het San Diego Christian College (voorheen Christian Heritage College). Bovendien schonk hij miljoenen dollars aan diverse religieuze instellingen.

Een van de 25 invloedrijkste evangelische leiders in de VS

LaHaye was decennialang voorganger in diverse evangelische kerken in Zuid-Carolina, Minnesota en Californië. In 1972 richtte hij een onderzoeksinstituut op dat de waarheid van de Bijbelse scheppingsverhalen moest bewijzen. Hij probeerde ook zijn conservatief ideeën in te brengen in het politieke en maatschappelijke debat en was politiek nadrukkelijk actief in de conservatief evangelische beweging in de Verenigde Staten. Hij werd beschouwd als een van de 25 invloedrijkste evangelische leiders in de VS.

Zo steunde hij actief de Christian Coalition van Pat Robertson en lag hij mee aan de basis van de invloedrijke Moral Majority-beweging van Jerry Falwell, die haar hoogdagen beleefde ten tijde van George W. Bush. Diens presidentscampagne in 2000 werd zowel moreel als financieel actief door Tim LaHaye gesteund. Zijn echtgenote Beverly Ratcliffe was de stuwende kracht achter Concerned Women for America, met 600.000 leden nog steeds een van de belangrijkste vrouwenorganisaties van de Verenigde Staten.

LaHaye had ook een uitgesproken mening over president Obama. Hij beschuldigde hem van een ongegeneerd socialisme, en dat hij de wereld een stap dichter bij de Apocalyps bracht.

Bronnen: timlahaye.com/New York Times/San Diego Tribune