Levensbeschouwingen verontwaardigd over toenemende armoede

N.a.v. de Werelddag van Verzet tegen Armoede (17 oktober) lanceert de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog (VILD)een oproep aan de overheid.
17/10/2016 - 14:54

De leden van de VLID, waarin alle in ons land erkende levensbeschouwingen vertegenwoordigd zijn, overleggen geregeld en worden daarin door de Vlaamse overheid gesteund. Ter gelegenheid de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober, neemt de groep een duidelijk standpunt in tegen armoede. Op 20 oktober vindt in de bevoegde commissie van het Vlaamse parlement op vraag van de VILD een hoorzitting plaats over de strijd tegen armoede.

Voor een humanere en meer solidaire samenleving

Armoede is een schending van onze gemeenschappelijke waarden, schrijft de VLID in een vanmiddag gepubliceerd persbericht. 15 procent van de Belgen leeft in armoede. Dat zijn 1,7 miljoen landgenoten, van wie meer dan 700.000 Vlamingen. Dat kunnen we niet aanvaarden. Daarom roepen we allemaal samen, vanuit onze eigen overtuiging, de overheden en de burgers op tot actie. De overheid mag armoedebestrijding niet overlaten aan een deels falend systeem, dat ongelijkheid in stand houdt en zelfs vergroot. We pleiten voor een humaner en meer solidair samenlevings- en economisch model.

3 doelstellingen

De VILD wil dat de overheid op korte termijn inzet op drie doelstellingen:

  1. Alle inkomens optrekken tot minstens de armoedegrens. Ons land heeft hiervoor de middelen. Dit is een kwestie van rechten en van menselijkheid.
  2. Meer middelen vrijmaken voor initiatieven die mensen in armoede psychisch en sociaal steunen.  Om ieder mens een volwaardige plaats geven in onze samenleving moet de overheid investeren in emancipatorisch agogisch werk, zoals bv de verenigingen waar armen het woord nemen, of het buurt- en verenigingsleven.
  3. Inzetten op wetgevend werk om basisrechten in de praktijk te brengen. Rechten mogen niet alleen op papier bestaan. En ze gelden voor iedereen, ongeacht hun verblijfsstatus.

Hele samenleving

De VILD richt haar oproep niet alleen aan de overheden. Ook de hele samenleving heeft een opdracht in de strijd tegen armoede, ongelijkheid en uitsluiting.  Als burgers maken we mee de samenleving en kunnen we wegen op het beleid. De VILD roept alle burgers op om samen de handen uit de mouwen te steken. Biedt mensen een luisterend oor, bemoedig hen oprecht in hun strijd tegen armoede, onderneem - als het even kan samen met hen en waar nodig begeleid door professionelen - concrete actie. We denken aan diverse vormen van opvang, buurthuizen, onderwijs, huisvesting, psychische ondersteuning, pleegzorg. Veel dergelijke initiatieven vinden nu al plaats, maar overduidelijk nog onvoldoende.

Voldoende voor iedereen

Met alle vertegenwoordigde levensbeschouwingen willen we mensen in armoede hun rechten en hun plaats in de samenleving teruggeven, besluit de oproep. Een samenleving die niet vertrekt van het ‘nooit genoeg’, maar vanuit ‘voldoende voor iedereen’. Ieder mens moet een volwaardige ‘actor’ kunnen zijn en niet alleen het voorwerp van goede bedoelingen en dit in een samenleving waar armoede geen plaats heeft.

Namens de rooms-katholieke Kerk is de oproep van VILD ondertekend door mgr. Etienne Quintiens (Katholieke Nationale Commissie voor Oecumene), dr.  Maurice van Stiphout (Erkende Instantie rooms-katholieke godsdienst), Olivier Lins (woordvoerder mgr. Johan Bonny, bisschop referent oecumene) en Daniëlle Colsoul (directeur Welzijnszorg).

Lees de integrale tekst van de VILD-oproep met de volledige lijst van de ondertekenaars.