Deze Libanese zusters openen deuren voor 800 moslims en christenen die vluchten voor bommen

Het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hulp is een toevluchtsoord voor mensen die de Israëlische bombardementen in de Bekavallei zijn ontvlucht.
30/10/2024 - 14:59
De zusters organiseren spelletjes voor de kinderen, die momenten van vreugde en normaliteit creëren te midden van de moeilijke situatie
De zusters organiseren spelletjes voor de kinderen, die momenten van vreugde en normaliteit creëren te midden van de moeilijke situatie © Kerk in Nood (ACN)

Sinds 23 september hebben hevige bombardementen op de dorpen in de Bekavallei, Libanon, honderden mensen gedwongen hun toevlucht te zoeken in het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hulp in Jabboulé. 

'De eerste nacht na het bombardement kwamen tientallen mensen aanrennen om hun toevlucht bij ons te zoeken,' vertelt moeder Joselyne Joumaa, de algemene overste van de congregatie die behoort tot de Grieks-Melkitische katholieke Kerk, aan Kerk in Nood (ACN). 'In twaalf dagen ontvingen we meer dan 800 vluchtelingen. We zijn overweldigd en we kunnen er niet meer ontvangen.'

In vredestijd volgen kinderen van alle achtergronden les in de kloosterschool. Zo bouwden de zusters nauwe banden op met de omringende moslimgemeenschap. 

Ze hebben zoveel vertrouwen dat je zelfs de ontheemde moslims vaak hoort zeggen: 'Het is jullie kruis dat ons zal beschermen!'

Met de noodhulp van Kerk in Nood, openen de 15 zusters de deuren van hun school, weeshuis en klooster. De meeste ontheemden zijn sjiitische moslims. Sommigen van hen zijn alles kwijtgeraakt, maar ze zijn allemaal getekend door angst of trauma, vanwege het geweld van de bombardementen. De zusters zorgen voor ontbijt en lunch, luisteren naar angsten en trauma's, organiseren speelgroepen…

Veel ontheemden helpen de zusters met de taken die nodig zijn om de crisis het hoofd te bieden: de mannen kappen hout voor de winter, verzamelen afval en dragen dozen met noodvoorraden, terwijl de vrouwen helpen in de keuken.

De sereniteit en glimlach van de zusters, zelfs midden in een crisis, verbazen de ontheemde moslims. Moeder Joselyne benadrukt dat de liefde en nederige dienstbaarheid van de zusters hen vaak doen denken aan Maria, die ook in de islam wordt vereerd. Het zorgt voor een spirituele verbinding tussen de twee religies. 

De kalmte van de zusters verspreidt zich naar de ontheemde kinderen, die vaak doodsbang zijn door de bombardementen. 'Wanneer de ouders zelf in paniek zijn en er niet in slagen hun kinderen te kalmeren, zijn het de zusters die hen in hun armen nemen en hen verzekeren dat ze veilig zijn omdat ze in het huis van God zijn,' zegt Moeder Joselyne.

Bron: Sina Hartert voor Kerk in Nood (ACN) (Engels), bewerking en vertaling Otheo

 

Nieuws

De zusters organiseren spelletjes voor de kinderen, die momenten van vreugde en normaliteit creëren te midden van de moeilijke situatie

Het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hulp is een toevluchtsoord voor mensen die de Israëlische bombardementen in de Bekavallei zijn ontvlucht.

Priester Thomas Oyode, rector van het kleinseminarie van de Onbevlekte Ontvangenis in Agenebode, in het zuiden van Nigeria

Priester Thomas Oyode bood zichzelf aan in plaats van de studenten toen gewapende mannen het seminarie in Agenebode binnenvielen.

De Belgische bisschop Dominique Mathieu, aartsbisschop van Teheran

De Belg Dominique Mathieu reageerde op de recente militaire confrontaties tussen Israël en Iran. Hij wijst ook op de tegenstrijdige houding van de EU.

Mgr. Luc Terlinden neemt het woord op de Belgische ambassade bij de Heilige Stoel.

Ook Luc Terlinden zakte naar Rome af om het einde van de synode mee te maken. Na de getuigenis van de Belgische deelnemers gaf hij een eerste reactie.

Baobabboom op de cover van het rapport, symbool voor de veerkracht van duizenden slachtoffers die zich uitspraken over misbruik en die zo de Kerk helpen om een veiliger plaats te worden

De commissie bestudeerde hoe lokale kerken kwetsbaren beschermen en komt met concrete aanbevelingen. België is één van de cases.

De officiële mascotte van het jubeljaar 2025 heet 'Luce', Italiaans voor licht

Voor het eerst promoot het Vaticaan een heilig jaar met een mascotte. Het figuurtje in mangastijl heet 'Luce' en stelt een pelgrim voor.