Deze Libanese zusters openen deuren voor 800 moslims en christenen die vluchten voor bommen

Het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hulp is een toevluchtsoord voor mensen die de Israëlische bombardementen in de Bekavallei zijn ontvlucht.
30/10/2024 - 14:59
De zusters organiseren spelletjes voor de kinderen, die momenten van vreugde en normaliteit creëren te midden van de moeilijke situatie
De zusters organiseren spelletjes voor de kinderen, die momenten van vreugde en normaliteit creëren te midden van de moeilijke situatie © Kerk in Nood (ACN)

Sinds 23 september hebben hevige bombardementen op de dorpen in de Bekavallei, Libanon, honderden mensen gedwongen hun toevlucht te zoeken in het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hulp in Jabboulé. 

'De eerste nacht na het bombardement kwamen tientallen mensen aanrennen om hun toevlucht bij ons te zoeken,' vertelt moeder Joselyne Joumaa, de algemene overste van de congregatie die behoort tot de Grieks-Melkitische katholieke Kerk, aan Kerk in Nood (ACN)(externe link). 'In twaalf dagen ontvingen we meer dan 800 vluchtelingen. We zijn overweldigd en we kunnen er niet meer ontvangen.'

In vredestijd volgen kinderen van alle achtergronden les in de kloosterschool. Zo bouwden de zusters nauwe banden op met de omringende moslimgemeenschap. 

Ze hebben zoveel vertrouwen dat je zelfs de ontheemde moslims vaak hoort zeggen: 'Het is jullie kruis dat ons zal beschermen!'

Met de noodhulp van Kerk in Nood, openen de 15 zusters de deuren van hun school, weeshuis en klooster. De meeste ontheemden zijn sjiitische moslims. Sommigen van hen zijn alles kwijtgeraakt, maar ze zijn allemaal getekend door angst of trauma, vanwege het geweld van de bombardementen. De zusters zorgen voor ontbijt en lunch, luisteren naar angsten en trauma's, organiseren speelgroepen…

Veel ontheemden helpen de zusters met de taken die nodig zijn om de crisis het hoofd te bieden: de mannen kappen hout voor de winter, verzamelen afval en dragen dozen met noodvoorraden, terwijl de vrouwen helpen in de keuken.

De sereniteit en glimlach van de zusters, zelfs midden in een crisis, verbazen de ontheemde moslims. Moeder Joselyne benadrukt dat de liefde en nederige dienstbaarheid van de zusters hen vaak doen denken aan Maria, die ook in de islam wordt vereerd. Het zorgt voor een spirituele verbinding tussen de twee religies. 

De kalmte van de zusters verspreidt zich naar de ontheemde kinderen, die vaak doodsbang zijn door de bombardementen. 'Wanneer de ouders zelf in paniek zijn en er niet in slagen hun kinderen te kalmeren, zijn het de zusters die hen in hun armen nemen en hen verzekeren dat ze veilig zijn omdat ze in het huis van God zijn,' zegt Moeder Joselyne.

Bron: Sina Hartert voor Kerk in Nood (ACN)(externe link) (Engels), bewerking en vertaling Otheo

 

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Bätzing en Marx staan de pers te woord voor de Villa Mater Dei.

Kardinaal Reinhard Marx en bisschop Georg Bätzing nodigden na de uitvaart van de paus de pers uit. Erik De Smet en Emmanuel Van Lierde waren erbij.

Eindelijk heeft Erik De Smet zijn perskaart te pakken. Die heeft hij steevast nodig om zich te verplaatsen. Dan maar meteen naar Santa Maria Maggiore.

Video

Na de uitvaartdienst werd de tombe van paus Franciscus in de Basiliek Santa Maria Maggiore verzegeld. Bekijk de beelden.

De uitvaart werd geleid door kardinaal Giovanni Battista Re, die in zijn homilie de paus hulde bracht.

De 91-jarige Re typeerde in een sterke homilie de overleden paus als een paus voor iedereen, en herhaalde zijn oproep tot vrede.

De tocht leidt onder meer langs het Colosseum, waar de toeschouwers rijen dik staan.

200.000 mensen woonden de plechtigheid op het Sint-Pietersplein bij. Een uitvaart die een levend beeld was van de ‘Kerk van Franciscus’.

Eigen kijk

Erik De Smet trok voor een laatste groet aan de paus naar de Sint-Pietersbasiliek. Lang aanschuiven, maar intussen kan je wel een praatje slaan.