Liefde, respect én rechten voor bejaarden

Waarnemer van de H. Stoel bij de VN pleit voor een verbetering van de deelname van de bejaarden aan de sociale ontwikkeling.
08/07/2017 - 11:00

Er moeten dringend concrete en praktische maatregelen worden uitgewerkt om de bescherming van de mensenrechten van bejaarde mensen te verzekeren en tegemoet te komen aan hun noden. Dat is de teneur van de tussenkomst van mgr. Bernardito Auza, de permanente waarnemer van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties in New York, op de 8ste sessie van de Werkgroep Vergrijzing van de VNover het thema: Maatregelen ter verbetering van de bijdrage van bejaarde mensen tot de sociale ontwikkeling.

Mgr. Auza onderstreepte dat senioren vandaag op een disproportionele manier blootgesteld worden aan sociale (kans)armoede. Hij betreurde dat het politieke beleid, de praktijk en hardnekkige vooroordelen bejaarde mensen kunnen marginaliseren.

Het is daarom noodzakelijk dat er werk wordt gemaakt van een politiek beleid en praktijken die de actieve politieke participatie van senioren versterken. Ze moeten sterker worden betrokken in de besluitvorming en dat geldt ook voor hun blijvende rol in het economische leven, hun ruime participatie aan de arbeidsmarkt, hun mogelijkheid om te kunnen genieten van een gezond en gewaarborgd pensioen, maar net zo goed hun toegang tot permanente vorming.

Er is nood aan een sterkere nadruk op de bijdrage van senioren aan de ontwikkeling in combinatie met een verhoogde aandacht voor hun noden, besloot mlgr. Auza zijn interventie. Het is juist als ze in grote nood verkeren dat we moeten tonen dat onze liefde en ons respect voor bejaarden en mensen met een handicap verder gaan dan allerlei materiële, politieke en economische overwegingen.

Bron: Zenit